Carte

Andiamo, Alice Năstase Buciuta şi Simona Catrina

1 martie 2011

Andiamo este primul volum de eseuri semnat Alice Năstase Buciuta şi Simona Catrina, ca un omagiu adus prieteniei care le leagă pe cele două autoare de mai bine de douăzeci de ani.

Cartea cuprinde felii de viaţă condimentate cu poveşti de iubire trăite în diferite colţuri ale lumii. E o carte despre călătorie, despre viaţă, despre iubire, despre vieţi îndestulate cu iubiri plimbate de-a lungul timpului prin diferite locuri cunoscute sau uitate de lume.

Andiamo debutează cu un eseu care vorbeşte despre continuarea poveştii de dragoste lăsată, într-o dulce aşteptare cu aburi de îndrăgosteală pufoasă, în munţii frumoşi, munţii înalţi, munţii inventaţi cu-atâta dor, cu-atâta emoţie în volumul „Noi suntem zeiţe – Carte poştală”. Apoi, într-un dans lent, pe firul care leagă cu-atâta măiestrie mărturisiri şi trăiri de-o viaţă, cartea aşază, faţă în faţă, eseurile pline de viaţă ale celor două autoare.

Am citit-o pe nerăsuflate. Dincolo de stilul inconfundabil cu care ne-au obişnuit cele două scriitoare, Andiamo îmbină armonios două personalităţi diferite, două mentalităţi care se completează, două suflete-pereche ale aceleaşi prietenii după care tânjim cu toţii.

Răsfoind cartea, mă străduiesc s-aleg un eseu ca să vă stârnesc interesul pentru volumul care mi-a smuls mie o lacrimă, un surâs, un oftat ori o emoţie, seara, înainte de somn, înainte de vis, înainte de culcare. Şi, rotind paginile dintr-o parte în alta, de la început spre sfârşit, mă-ntorc, apoi, în freamătul gândurilor, mai neştiutoare într-ale alesului, şi vă spun că mi-e imposibil să aleg, din toate, numai unul. Pentru că fiecare poveste are ceva aparte, care te cucereşte iremediabil, ca mai toate lucrurile necunoscute nouă în care ne e dat să ne oglindim, fie şi pe-un colţ numai, sufletul aflat în căutare.

 Aceasta este cartea călătoriilor noastre cu bilet dus-întors-aşteptat, cartea drumului cu denivelări, a drumului alunecos. Este povestea iubirilor cu sens giratoriu, a speranţelor cu taxă de viaduct, taxă de autostradă, taxă de naivitate. Este istoria decolărilor cu turbulenţe şi a aterizărilor cu resemnări. Sunt amintirile noastre duty-free, happy-end-free.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.