Carte

Cum să uiţi o femeie, Dan Lungu

8 martie 2011

Volumul lui Dan Lungu m-a atras, recunosc, prin titlul care anunţă, cumva, o dramă a bărbaţilor îndrăgostiţi şi descoperiţi, în iubirea lor, dintr-o dată, fără avertizări şi semnale de alarmă.

Romanul urmăreşte povestea (şi, implicit, evoluţia) lui Andi care, într-o zi, găseşte un bilet vag de adio de la Marga, iubita sa, în care ea îşi anunţă brusca plecare. Dacă la început Andi refuză să creadă în autenticitatea mesajului sibilinic de adio, după o perioadă în care absenţa apăsătoare a camaradei sale începe să se impună în universul monoton al personajului, împrejurările îl constrâng, cumva, să accepte realitatea.

Structurat în două planuri, cititorul este familiarizat cu lumea lui Andi-fără-Marga şi trecutul lui acestuia, al lui Andi-cel-neseparat-de-Marga. În încercarea de a înţelege plecarea iubitei sale, personajul depănă episoade din trecutul iubitei sale, uneori chiar frânturi din confesiunile ei târzii, însă femeia rămâne, cumva, pe undeva, o enigmă.

Un alt plan exploatează latura spirituală a lui Andi, când acesta ajunge, printr-o încâlceală a sorţii, în mijlocul unor neoprotestaţi care, prin credinţa lor puternică, reuşesc săî îl „ispitească” pe Andi, fără a fi violenţi, agresivi, înfocaţi.

Finalul cărţii e tulburător şi neaşteptat. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să regăsesc între finele volumului ideea că o femeie, nu se uită, de fapt, niciodată. Dar, am constatat la sfârşit, doar ceva foarte puternic, precum credinţa autentică în Dumnezeu, poate înlocui dragostea, suferinţa, admiraţia pentru o femeie.

Recomand volumul întrucât se citeşte foarte uşor. E o lectură antrenată şi aerisită care combină feluri de iubire cu feluri de a înţelege lumea. E o carte care vorbeşte, dincolo de femei, despre Dumnezeu, pe înţelesul minţilor atinse de tehnologie. E o carte şi atât. Despre cum să uiţi o femeie…

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

  • Raspunde Leapşa alfabetului literar | Alexandra Bohan 1 iulie 2012 la ora 13:52

    […] Cum să uiţi o femeie, Dan Lungu […]

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.