Scrisoare

Nu îi înţeleg pe bătrâni

2 iulie 2011

Nu ştiu cât de egoist, rău, crud, nemilos ori dur poate să sune asta, dar am concluzionat trist că sacul meu cu scuze pentru cei ieşiţi de mult la pensie a ajuns la fund. Peste tot pe unde dau de ei mă izbesc de aceleaşi greutăţi, de aceleaşi probleme autoinduse care, în loc să mă lase să-mi rezolv în linişte şi pace treburile, mă împiedică şi mă încetinesc, lăsându-mă cu un gust amar şi cu câte-un pachet nedorit de nervi.

În mijloacele de transport, au pretenţia că li se cuvine locul. Şi, dacă asta sună la prima citire ca o cerere nevinovată cu care poţi trăi, adaug că, din ce-am remarcat eu, sunt foarte agresivi. Le place să călătorească musai la orele de vârf (când pleacă lumea la şcoală ori la serviciu, când ies elevii la prânz şi, îndeosebi, după-amiaza, când lumea obişnuieşte să se deplaseze de ici, colo, cu treabă) şi, din momentul în care pun piciorul pe treapta mijlocului de transport, se reped cu o forţă uimitoare către locurile libere, fiind în stare să-i dea jos pe ceilalţi călători, deşi, de cele mai multe ori, coboară conştiincios la prima…

Bătrânii din zilele noastre sunt, majoritar, aşa. Se reped în faţa ta la coada la orice, te împing ca să urce înaintea ta în tramvai sau autobuz, şi, dacă cumva ai îndrăznit să le iei locul de sub nas, au grijă să te blefturească rostind aceleaşi blesteme care încep, monoton şi plictisitor, cu „tineretul din ziua de azi…” (sau „pe vremea mea”). Alţii ocupă câte trei locuri ca să-şi aşeze plasele arhipline de la piaţă în timp ce oamenii stau înghesuiţi, lipiţi, atârnând şubred de barele obosite. Şi mai sunt, printre ei, şi cei care se proptesc lângă scaunul tău şi te privesc cu ciudă, de parcă te-ar mânca, dacă, cumva, ai îndrăznit să nu-i zăreşti ca să le oferi locul, cuvenit şi binemeritat, în concepţia lor egoistă.

Nu ştiu ce cred ei, ce gânduri le fulgeră minţile, dar comportamentul ăsta mă sufocă şi mă irită deopotrivă. Pentru că, orice s-ar întâmpla, ei găsesc întotdeauna ceva de comentat, musai de rău, la adresa oricui. Umblă în haite şi posedă o diversitate de replici acide şi răutăcioase cu care nu se sfiesc să-mpungă în stânga şi-n dreapta. Iar, uneori, la-nghesuieli şi proteste, au grijă să-ţi arate că, deşi sunt posesorii unor vârste înaintate, nu au uitat nicio clipă să fie violenţi.

Nu sunt în stare să-şi arunce ţigara la coş, dar îţi reproşează că tineretul ăsta vagabondează. Nu au bunul-simţ să aştepte, dar au grijă să-ţi scoată ochii că eşti nesimţit. Nu te respectă, dar ştiu să spună despre alţii, mai tineri, că nu-i respectă pe ei. Te calcă în picioare, dar, oricum, ce contează, pentru că tu nu ai dreptul să faci aşa ceva cu ei. Stau la cozi, cu două ore înainte, pentru ziarele alea care se distribuie moca (ce naiba or face cu ele, n-am idee) , se servesc cu câte trei, patru bucăţi deodată, şi vai, ferească Cel de Sus să îţi iei şi tu unul înaintea lor…

Mie nu mi se pare drept. Suntem, cu toţii, cetăţeni. Chiar dacă suntem tineri ori în vârstă. Avem aceleaşi drepturi, plătim acelaşi bilet şi nu, nu cred că ar trebui să cedez locul meu ca să-şi aşeze ţaţa Ics plasele de la piaţă. Nu mi se pare normal să fim criticaţi pentru că suntem tineri şi nici pentru că nu vrem să cedăm locul, fie el în mijloace de transpot, fie la ghişeu. Pentru că şi noi avem probleme noastre, bolile noastre, oboselile noastre, poverile noastre şi merităm, uneori, să revendicăm ce ni se cuvine, în ordinea în care ne-am aşezat la coadă.

Eu, una, nu-i mai înţeleg. Şi, cumva, am obosit să mă mai lupt cu ei…

Sursa foto

Articole pe aceeasi tema:

23 Comentarii

 • Raspunde DMalanciuc 2 iulie 2011 la ora 15:22

  Varsta nu iti da dreptul la un anume loc din coada sau din mijloc de transport. Data viitoare Imagineaza-ti ca e o bunica de-a ta, sau o ruda, pe care o respecti si ii oferi locul. Scapi de jigniri inadecvate si nefolositoare, si te vei simti mai bine cand termini . Multi s-au plictisit sa astepte sa li se ofere locul, si se bat pentru el. ‘TINERII DIN ZIUA DE AZI”, este doar felul lor sa generalizeze, si tu ai cazut in aceeasi capcana (generalizezi).

 • Raspunde Alexandra Bohan 2 iulie 2011 la ora 15:54

  DMalanciuc, cu toate scuzele de rigoare, sunt conştientă că, poate, greşesc. Dar m-am săturat să fiu luată peste picior pentru că sunt tânără. M-am săturat ca eu să cedez, şi alţii să ia gestul meu ca o realitate normală, ca şi cum lor li se cuvine tot. Şi, da, m-am săturat să-mi imaginez că toţi sunt bunicii mei, pentru că asta îţi spune toată lumea, ca şi cum ar avea vreo legătură. În concepţia mea, n-are. Pentru că bunicii mei nu mă îmbrâncesc, bunicii mei nu îmi vorbesc urât, bunicii mei nu mă iau la mişto, bunicii mei nu fac nici jumătate din lucrurile pe care majoritatea bătrânilor le fac, atunci când vine vorba de situaţiile sus menţionate.

  Statistic, fie că ne place, fie că nu, situaţia cam aşa cred eu că arată. Iar dacă nu, eu aştept cu bucurie, şi cu exemple, să fiu contrazisă.

 • Raspunde Allyna 2 iulie 2011 la ora 16:35

  Asa sunt batranii din ziua de azi. Parca li s-au spalat creierul.Bine..ca nu chiar toti fi bagati in aceiasi oala, dar parca au prins ura pe tineret. Cred ca noi suntem lipsiti de drepturi iar lor trebuie sa li se respecte orice. Iar in ceea ce priveste circulatul cu mijloacele de transport….mai ales cele terestre, e durere cu ei. Nu zic ca nu au dreptul sa circule, dar sa nu mai faca scandal la orice „chichita” si sa se bata pe scaune. Sunt de acord cu tine in privinta asta. Eu una am ajuns sa prefer sa stau in picioare, ca sa evit conflictele ( iar cand ma asez pe scaun, am uneori ghinionul sa se puna in fata mea un batranel sau o batranica cu chip milos, si ii ofer scaunul…deci tot nu am parte de stat jos). Mai nou au inceput sa invadeze si metroul….
  Acum tind sa cred ca generatia e de vina, diferenta de varsta, iar greseala majora care se face e ca nu incercam sa ne intelegem unii pe altii. Greseala care o fac ei e ca nu inteleg ca vremurile s-au schimbat si incearca sa ne intoarca pe noi in vremurile lor. Oricum sunt multe de zis pe tema asta, si ce ai scris tu in acest articol ma face sa te aprob 100%. M-am confruntat si ma confrunt mereu cu astfel de probleme.

 • Raspunde Tudor Cucos 2 iulie 2011 la ora 19:10

  Locul, ca locul, dar sa nu uitam de faptul ca ei , doar ei, sunt cei ce te acuza de rea vointa, spunand ca ai vrea sa „ii bagi in spital”, sau mai rau, sa „imbolnavesti” pe toata lumea din autobuz, atunci cand deschizi geamurile in mijloacele de transport in comun, in zilele toride.
  E de-a rasu’ plansu’ toata situatia.

 • Raspunde Alexandra Bohan 2 iulie 2011 la ora 19:31

  Allyna, sunt de acord cu tine, nu toţi fac aşa. Dar există o majoritate de care mă tot împiedic, frecvent. Eu sincer cred că ei au uitat că, la rândul lor, au fost cândva tineri. Şi da, tineretul e rebel, e energic, e aşa şi pe dincolo, dar asta nu înseamnă că trebuie să îţi verşi, în permanenţă, năduful pe ei şi nici să-i faci să se simtă obligaţi faţă de generaţia mai în vârstă. Pentru că, adoptând o astfel de atitudine, n-o să-i apropii niciodată şi, mai ales, n-o să reuşeşti să distrugi pragurile alea care s-au interpus între generaţii.

  Tudor, da, ai dreptate, am uitat de geamurile deschise. Într-adevăr, aşa e. E de râs şi e de plâns. Şi fără scăpare.

 • Raspunde Lillee 2 iulie 2011 la ora 19:32

  Se pare ca li s-a impregnat in minte ceva de genul: cu cat inaintezi in varsta cu atat trebuie sa beneficiezi de tot confortul. Ideea este ca ei exagereaza, vorba ta, sunt deja violenti, agresivi, nesimtiti. Daca in trecut obisnuiam sa tratez subiectul acesta cu deosebit respect, acum cred ca m-am intors undeva la 90 de grade. Tot din vina lor, din cauza nesimtirii.
  Nu conteaza ca ai iesit din tura de noapte, nu conteaza ca ti-e rau de mori, nu, esti tanar stai in picioare. La mijloacele de transport in comun ma refer. Mi-e scarba…

 • Raspunde Elena 2 iulie 2011 la ora 21:21

  Batranii se poarta asa pentru ca ei pe masura ce imbatranesc, paradoxal, dau in mintea copiilor. Daca stati sa va ganditi, se aseamana foarte mult cu copiii. Cred ca li se cuvine totul, vor sa aiba parte de toata atentia si vor ca toata lumea sa se gandeasca exclusiv la ei. Nu spun ca o fac cu intentie, cred ca e mai mult din cauza ca stiu ca nu mai au mult de trait si vor ca toata lumea sa ii remarce si sa vada ca se gandesc la ei. Cand vad ca astfel de lucruri nu se intampla, se bosumfleaza ca niste copii mofturosi, dar, spre deosebire de ei, cand incep sa voarbeasca au o arecare coerenta in vorbe, asa ca noi intelegem mesajul transmis „tineretul ……etc „. Nu prea ai ce sa faci, presupun ca iminenta mortii sperie pe toti si ma tem ca adultii de azi ar putea foarte bine sa fie in viitor exact ca batranii de acum pentru ca nu tine de individ cat tine de ceasul biologic.

 • Raspunde Jacqueline 2 iulie 2011 la ora 21:41

  De acord cu Elena. Ma gandeam si eu sa scriu despre ei zilele astea. Alexandra, te superi daca iti imprumut subiectul? 🙂

 • Raspunde Zaza 2 iulie 2011 la ora 22:59

  Mda, imaginează-ţi că de cele mai multe ori vin de la servici, unde am stat în picioare cel puţin 6 ore. Vin frântă de oboseală, la propriu, cu dureri de spate, de picioare, de cap şi de orice altceva. Dar nah, dreptul meu de a sta jos cade în momentul în care chipul e prea tânăr. Înseamnă că, poate sunt prea plină de viaţă.
  Vorbeam zilele trecute cu o colegă despre faptul că, pe la 30 de ani, tinerii din ziua de azi o să fie deja subreţi, cu dureri de spate, picioare, cu cine ştie câte alte probleme. Iar bătrânii de azi, la 60 de ani sunt mai vioi decât majoritatea dintre noi.

 • Raspunde anda_elena 3 iulie 2011 la ora 0:33

  Cat eram in Spania, ma loveam doar de batranei care calatoareau in lung si-n lat! Din cauza unui grup de excursionisti – pe care a trebuit sa-l las sa treaca 🙂 – m-am ratacit prin Barcelona de colegele mele!
  Initial, gandeam si eu cum gandesc multi: „Pe astia ii asteapta moartea pe acasa si ei se plimba!”. Apoi, gandul mi-a zburat la parintii mei. Si imi doream ca, atunci cand vor iesi la pensie, sa aiba astfel de beneficii si o viata usoara. Da’ de unde?!

  Nu justific rautatea, egoismul, dorinta de imbulzeala si tot raul care-i caracterizeaza pe batraneii romani. Dar, sa stii ca nu de bine au ajuns asa. Si, sa stii ca, din pacate, noi vom ajunge si mai rau decat ei… Greutatile, boala, scarba, viata neimplinita – sunt motive care sa te acreasca. Eu am norocul sa cunosc si multi batranei simpatici si fericiti – dar asta e o alta poveste… 🙂

 • Raspunde CT 3 iulie 2011 la ora 9:37

  Cu ani in urma si eu spuneam acelasi lucruintrebandu-maa de fiecare data” unde se tot duc astia cu noaptea-n caap ; nu pot sta acasa?” acum imi dau seama mult mai bine ca de fapt ei batrannii nosstri chiaar ssi acum la penssie nu pot avea linisste pentru ca: soccietatea moderna nu le poate oferi linistea pe care au asteptat-o o viata. Ei sunt implicati in continuare in cresterea nepotilor , nu pot sa-ssi lase copii sa sufere pentru ca asa ssunt ei de moda veche, ei sar in ajutorul lor pentru a le mai salva o parte din buget. Batranii nosstri vor sfarssi muncind ssi stand la cozi la doctorr. Cce parinte si-ar refuza copilul cand acesta ai cere ajutorul?

 • Raspunde Alexandra Bohan 3 iulie 2011 la ora 19:33

  Lillee, sunt conştientă că trebuie să ne tolerăm unii pe alţii, dar, uneori, îţi ajunge. Şi, în astfel de situaţii, încerci să pui piciorul în prag, chiar dacă e… în zadar, de cele mai multe ori.

  Elena, sunt de acord cu tine, dar doar pentru că îi înţeleg, asta nu înseamnă că ei trebuie să mă calce în picioare. La propriu şi la figurat.

  Jacqueline, desigur! Cu cât sunt mai multe opinii, cu atât mai bine…

  Zaza, ştiu, şi tocmai de aceea am scris articolul ăsta. Pentru că eu ştiu ce înseamnă să ai picioare umflate, un spate dureros, dureri de cap, griji, nopţi nedormite la activ, cafele la bord şi toate cele. Şi dreptul la un loc pe scaun…

  Anda_Elena, ai mare dreptate, nu e de judecat, ştiu. Dar, în acelaşi timp, nu ştiu ce-ar trebui să fac ca să îmbunătăţesc situaţia. A mea şi-a lor. Pentru că simt, uneori, că am ajuns la capătul puterilor. Şi, de cele mai multe ori, cedez tot eu, pentru că aşa se cade, cu toate că nu e drept. Sau e?…

  CT, şi ţie îţi dau dreptate. Uneori, ei aleg să iasă din casă doar ca să socializeze. Singurătatea e groaznică, iar noi, ca o civilizaţie modernă ce pretindem a fi, nu am găsit încă o soluţie ca să-i ajutăm şi pe ei. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, nu ştiu pe cine ajută societatea zilelor noastre. Dar, dacă noi, cei tineri, mai putem supravieţui cu asta, de ei nu se sinchiseşte mai nimeni. Şi asta e trist. Tare.

 • Raspunde Razvan 3 iulie 2011 la ora 20:16

  Trebuie sa recunosti ca, singurul vinovat pentru comportamentul agresiv al batranilor, este societatea, o societate in care, cei in varsta, sunt marginalizati, in care sistemele care trebuiau sa aiba grija de ei sunt la pamant, o societate in care se aplica, din ce in ce mai des, „legea junglei”, trebuie sa te gandesti ca acesti batrani au trait intr-un alt regim si e foarte greu sa schimbi mentalitatea cuiva(gandeste-te cat de greu este sa educi un copil). Imi povestea bunica, ca pe vremea ei nu totul era la indemana oricui, si daca vroiai ceva trebuia sa stai la coada, si doar daca aveai noroc „prindeai” si tu ceva si asta ii impingea pe ce mai multi sa se comporte necivilizat sa se impinga, sa „se bage in fata”, asa si acum, unii batrani inca nu constientizeaza(sau nu vor sa constientizeze) ca a trecut timpul si ca noua generatie gandeste diferit.
  Eu cred ca sunt unul dintre cazurile fericite, care am intalnit, de cele mai multe ori, batrani cumsecade, care nu imi cereau locul in tramvai(mi s-a intamplat chiar sa ii ofer unei doamne locul si sa ma refuze, din simplul motiv ca nu mergea decat doua sau trei statii), care se purtau civilizat si care nu se imbulzeau sa intre inaintea mea, batrani care au aratat respect fata de cei din jur si care la randul lor meritau respectul celorlalti.

 • Raspunde Daniel 4 iulie 2011 la ora 19:28

  Kill them all :X

 • Raspunde Adina 7 iulie 2011 la ora 18:50

  Astazi in autobuz: era cald, imi era rau, ma dureau picioarele, locurile din fata libere. Eu stateam pe scaun undeva mai in spate. Un batran, mai sa ma dea jos, ca el e batran si e dreptul lui sa stea jos. Ii zic politicoasa ca locurile pt batrani sunt in fata si sunt libere, ii mai spune cineva de langa, dar pt el nu conta. Eu nu am vrut sa ii dau locul si punct.

 • Raspunde Iasi City 7 iulie 2011 la ora 20:28

  …din pacate Iasi e un oras cu populatia destul de imbatranita. Majoritatea lor chiar au impresia ca li se cuvine sa formeze o bucla in spatiu astfel incat ceilalti sa stea la dispozitia si mofturile lor.
  Pot spune cu mandrie ca am intalnit si batrani care au refuzat sa se aseze cand le-am cedat locul, deci…

  Concluzie: oricat am dezbate, batranii, tiganii, cainii si oamenii cu copii mici pe care ii invata sa mearga pe trotuar sunt o problema mare pentru Iasi. I-am uitat pe aia care se plimba cu cainii si nu fac curat dupa ei…si sunt sigur ca mai e loc de adaugat aici.

 • Raspunde Alexandra Bohan 11 iulie 2011 la ora 21:24

  Adina, ştiu, aprob, nu contest, mă revolt. Dar nu prea avem ce face. Pentru că, oricum ai da-o, în viziunea lor dreptatea le aparţine, în timp ce noi ne străduim zadarnic să-i convingem de-ale noastre. Din fericire, însă, câteodată mai dăm şi peste oameni care ne înţeleg. Păcat că sunt doar o minoritate.

  În ceea ce priveşte situaţia din Iaşi, da, recunosc, ar fi multe, multe de zis. Dar, vorba aia, de criticat critică toată lumea, dar cine propune, aprobă, aplică soluţii?!?

 • Raspunde Gabriela 7 aprilie 2013 la ora 22:43

  Raman total dezamagita de tot ce citesc aici.
  Probabil ca a petrece /intelege/asculta batranii,ar da un rezultat in ceea ce va priveste pe toti cei ce va puneti intrebari.

  Nu-i catalogati,nu-i condamnati pana nu ii intelegeti, pana nu aveti durerile,poverile,dezamagirile,amintirile bune sau rele.

  Sigur sunt si exceptii de batrani cu mai putina intelepciune si atunci poate veniti voi sa le aratati binele!De ce nu?

 • Raspunde mery 9 iulie 2013 la ora 23:58

  Stati cu un batran in casa sa vedeti cum e !Eu m-am lasat pacalita de „fata ei cea blanda” si mi-am luat-o rau !

 • Raspunde mery 10 iulie 2013 la ora 0:13

  De 2 luni nu a facut baie, spune” pai ce m-am culcat cu barbatu’?”pute in ultimul hal, isi trece mainile prin „p””’a sa-si aranjeze chilotii apoi vine in bucatarie la cotrobait! daca am rugat-o frumos sa nu-mi mai fure tigari din pachet a tipat, a inceput sa blesteme si sa ma faca betiva!Nu uita niciodata sa se culce fara sa-si crema pe fata…..isi linge proteza dupa ce mananca apoi vine sa ma pupe…daca uit cafeau pe masa bea din ea, daca am mancare in oala , baga botul acolo!Se scapa pe ea, miroase de-ti muta nasul si zice ca „poate nu ai spalat olita la copil bine”.mi-a luat bani bin buzunar , ia pus jos si a zis ca „erau jos”.”i-am gasit jos mamaie”mi-a aruncat toate lavetele , borcanele la gunoi, geoargele ei mai are un pic si le pune la icoane,se p**a din picioare , nu se sterge,lasa capacul plin de p***t!isi baga mancare sub perna, imi baga in casa oale care nu-s bune nici de porci, se preface ca ii e rau!Cate si mai cate !Nu stiu cum sunt altii dar asta e criminala!Vrea respect !!!!! Mi-a facut creierii pilaf!

  • Raspunde carmen 3 decembrie 2016 la ora 17:47

   draga Mery , te inteleg perfect , eu locuiesc cu tata si am zis sa-mi fac casa in curte cu el sa-i fiu mai aproape la batrinete ,dar mai am pina o termin asa ca stau in casa cu el (mama a murit acum 5ani )din vara zici ca i-a sucit mintile al cu coarne , se poarta cu mine ca cu o servitoare si-mi spune ca sunt obligata sa-l slujesc ca de aceeea m-a crescut ( eu sunt adoptata ) urla , m-a jigneste , eu n-am dreptul la replica numai daca urlu si eu , sa ma ierte Dumnezeu dar imi vine sa-l string de git, si cite si mai cite si sunt o persoana care face 50 de ani peste un an- doi .E adevarat ca am cunoscut si batrini simpatici cu care iti facea placere sa socializezi dar eu nu am avut norocul asta sa am parte de oameni normali , am aju ns la disperare dar nu imi permit sa plec acum cind am facut cea investitie in curte. o zi buna va doresc

 • Raspunde Iulian 30 mai 2018 la ora 23:24

  Salutare
  Am patit la fel ,m-au incurajat sa deschid un minidepozit sau sa imi fac casa in curtea lor, parintii mei naturali, varste 72 mama si 77 tata, proect inceput acum 7 ani, dupa ce am turnat temelia la hala de circa 7000€ , nu mi-am mai recunoscut parintii, pentru tatal meu am devenit dusmanul nr1, nici macar cu un fiu adoptiv nu m-as comporta asa! au inceput sfaturi de genul :
  sa nu imi fac urmasi
  sa divortez
  sa vand toate terenurile si sa ii dau lui banii(cca 250mii 3000mii€) si eu sa iau viata de la 0 fara nevasta fara nimik ca nu sunt demn de a primi mosteniri de la mama mea! si ca oricum el a plecat la drum in viata doar cu o desaga in anii 50! sincer am avut razboie grele cu el sa ii schimb sau sa ii aproprii viziunea vat de cat de realitate, toti prienii care il cunosteau , il luam cu mine la balti de pescuit sa nu il las in singuratate,imi deveneau straini sau dusmani, am avut parte de 6 ani de certuri cu el si mama din cauza modului de a privi viatta acest om care pe masura ce se aproprie de JUDECATA DE APOI devine tot mai posedat si mai tulbure! in final am luat decizia de a renunta la orisice proiect in acea curte chiar daca pe acte eu sunt proprietatul terenul fiind dobandit de la mama prin vanzare cumparare in 2009!cred ca voi adtepta voia Domnului ma las pagubas de un teren de 200000€ si o investitie de 8000€ cat sunt parintii in viata! anul trecut am primit eu si fratele meu o donatie de la o ruda din Canada 2 apartamente in val de 100000e din acel moment tatal meu a devenit un razboinic dur cu tot felul de minciuni si ironii vorbe grele la adresa propriilor fii , ambii baieti fiind cu studii superioare si salarii medii discucandune normal dar neavand domicilii si nici rate! A facut scandal mare ca trebuia banii sa ii dam lui si noi sa facem rate pe 30 de ani fiecare pt apartamente! sincer nu cred ca mai am ce sa zic de nu imi era tata de sange il renegam de mult! Dar asa il iert dar prin curtea lor voi trece de maxim 5—6 ori pe an!

  • Raspunde Iulian 30 mai 2018 la ora 23:30

   mentionez ca au pensie 1350€ pe luna ambii
   eu cu nevasta avand doar 700€ salarii

  Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.