Filme

Leapşă cinefilă

16 martie 2012

Vă pregătisem altceva în seara asta, dar nu-i bai, amân pe altă, obosită dată ca să răspund, acum, cu bucurie, la provocarea Soranei.

Înainte de-a citi răspunsurile mele, vă rog să aveţi în vedere lirismul, optimismul şi idealismul care mă mai caracterizează câteodată. Nu sunt nici eu o fruntaşă în industria filmelor, însă există câteva care mi-au rămas în inimă şi-n suflet şi de care-mi mai amintesc, uneori, atunci când gânduri, situaţii şi paşi mă poartă pe drumuri explorate şi redate cu mai multă măiestrie şi artă. Prin urmare, promit să răspund onest şi lăsând loc de completări, recomandări, sugestii.

1. Filmul preferat:

Nu ştiu, întotdeauna mi-a fost greu să aleg. Eu cred că există diferenţe vizibile între filme, şi că fiecare se face iubit prin… câte ceva. Aşa că, dacă mi-ar fi îngăduit să aleg, de bunăvoie şi nesilită de nimeni, să zicem 3, aş opta pentru Moulin Rouge, Breakfast at Tiffany’s şi Shakespeare in love.

2. Cel mai prost film văzut vreodată:

Aici, cred că aş alege… Titanic 2. Pe sistemul poanta-i veche, prostu-i nou.

3. Cel mai bun 3D:

Cu siguranţă Avatar. Din punctul meu de vedere, decorul a fost extraordinar realizat.

4. Cea mai mare dezamăgire:

Pentru mine, cea mai mare dezamăgire din punct de vedere cinematografic a fost Vanity Fair. Dar, probabil, aici a fost greşeala mea. Am citit înainte cartea, am „devorat-o” pe nerăsuflate, şi apoi, în nici trei ore, nişte producători generoşi m-au ameţit şi amăgit cu nişte scene pe care ei le-au considerat mai importante. În imaginaţia mea, şirul întâmplărilor se derula altfel.

5. Ultimul film vizionat:

One Day, un film care se aseamănă puţin cu volumul Ceciliei Ahern, proaspăt citit şi discutat.

6. Ce film necunoscut ai recomanda (3 opţiuni):

Eu nu prea fac recomandări ale filmelor pe care nu le-am văzut, dar, dacă e să merg din auzite, aş opta pentru The Shawshank Redemption, Fanfan, If Only.

7. Filmul românesc preferat:

Declaraţie de dragoste. 🙂 „Eu sunt un zbor frânt, o melodie de aripi neterminată, un pas desculţ pe o palmă fierbinte, un zâmbet pierdut în râsul tău…” 

8. Ce preferaţi, filmele dinainte de ’89, sau cele actuale?

Din cele dinainte de ’89 n-am văzut foarte multe, deci e un teren pe care nu-l cunosc. Dar cred că aş opta pentru cele de după, pentru că sunt mai aproape de începutul şi continuarea existenţei mele.

9. Cel mai slab film românesc:

N-am văzut prea multe, nu ştiu, sincer, ce s-aleg.

10. Cinci filme româneşti pe care le-ai recomanda (în afară de preferat):

Nu ştiu filme româneşti, am văzut seria Liceenii, Declaraţie de dragoste, Extemporal la dirigenţie şi cam atât îmi amintesc. Dar vă recomand alte cinci, ne-româneşti, din păcate: 1. The Ilusionist, 2. Lake House, 3. Ghost, 4. Autumn in New York, 5. The bridges of Madison County. Ordinea e aleatorie.

11. Ultimul film românesc văzut:

Nuntă în Basarabia. (E românesc, nu?! :D)

 

Mai departe, ofer cu generozitate ştafeta unor curajoşi care îşi doresc să ne împărtăşească preferinţele lor cinematografice. Deci, leapşă, cineva?

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde Losty88 16 martie 2012 la ora 22:04

  10. Cinci filme româneşti pe care le-ai recomanda (în afară de preferat):

  Iar trebuie să mă limitez?!… 1. The Ilusionist, 2. Lake House, 3. Ghost, 4. Autumn in New York, 5. The bridges of Madison County. Ordinea e aleatorie.

  Alea nu sunt filme romanesti!

 • Raspunde Leapşă cinefilă | Florin Adamache 17 martie 2012 la ora 0:18

  […] acest post) am văzut alături de câţiva prieteni un film ce personal mi-a plăcut şi pentru că Alexandra a binevoit să mă invite să completez o leapşă cinefilă, iată opţiunile mele în materie de […]

 • Raspunde Emil Calinescu 17 martie 2012 la ora 14:30

  Regulile blogosferei spun ca ar trebui la o leapsa sa dai tot sirul. NIci sorana n-a respectat aceasta regula. Tu ar fi trebuit sa dai : SORANA(de la ea ai primit-o), ANDREI, si cu mine(autorul ei).

 • Raspunde Emil Calinescu 17 martie 2012 la ora 14:35

  Cred ca e o eroare sau ceva, nu s-a incarcat comentariul anterior …

 • Raspunde Bijuterii 17 martie 2012 la ora 18:49

  The Shawshank Redemption… Un film memorabil, e primul care il recomand daca sunt rugata sa o fac.

 • Raspunde Emilian 18 martie 2012 la ora 0:30

  Trilogia Godfather, Avatar, Apocalypto, Gladiatorul, Alexandru cel Mare, Ostrovul iar din cele romanesti cele mai reusite mi se pare cele istorice in special Mihai Viteazul si Stefan cel Mare.

  O precizare – nu-mi plac comediile romantice pentru ca seamana intre ele. Sunt pline de clisee, de mimica si replici tipic americane. Chiar si cele mai reusite din aceasta categorie au un tipar.
  De asemenea ma oripileaza cam 90% din filmele horror.

  The Shawshank Redemption e bun , e pe primul loc pe imdb, dar am vazut si mai bune.

 • Raspunde Emilian 18 martie 2012 la ora 0:31

  am vrut sa spun mi se par acolo 🙂

 • Raspunde Alexandra Bohan 18 martie 2012 la ora 21:38

  Emil, nu ştiu ce reguli ale blogosferei cunoşti/ aplici/ urmăreşti tu, dar eu nu am auzit de aşa ceva. Totuşi, având în vedere că am copletat această leapşă din proprie voinţă, la recomandarea Soranei, n-am considerat că trebuie să urmăresc firul link-urilor de la geneză şi până-n prezent.

  PS: Comentariu tău s-a dus în spam. Să fie un semn? 🙂

 • Raspunde Alexandra Bohan 18 martie 2012 la ora 21:39

  Emilian, eu sunt o fană înfocată a filmelor siropoase, recunosc. De aici, şi recomandările cu tentă romantică. 🙂

 • Raspunde Emil Calinescu 18 martie 2012 la ora 22:05

  Nu e niciun semn. Eu n-am vrut decat sa semnalez acest lucru. Leapsa e pt promovarea in blogosfera. Iar promovarea e reciproc avantajoasa: lasai comentariu si la mine pe blog, de unde-ti luai vizitatori. Deci interesul era reciproc 🙂

  E adevarat, regulile sunt nescrise. Asa ca fiecare alege daca le respecta sau nu 🙂

  Salutari 🙂

 • Raspunde alexandra 19 martie 2012 la ora 12:29

  1. oscilez intre Beauty and The Beast (animatie :P), Requiem for a Dream si Moulin Rouge
  2. pentru mine, Captain America
  3. consider ca animatiile sunt cele mai tari filme 3D. sau poate am eu asteptari muuult prea mari pentru filmele 3D si raman dezamagita mai mereu
  4. Avatar 😀 am mentionat mai sus de ce :D:D:D
  5. War Horse…si ca serial – Supernatural
  6. The Girl with the Dragon Tattoo, Love likes coincidences, Requiem for a dream
  7. Nunta muta 🙂
  8. cele de dupa ’89
  9. n-am idee…
  10. sar direct la 11 😀
  11. sar si peste punctul asta :))

 • Raspunde alexandra 19 martie 2012 la ora 12:52

  alte filme: watchmen, limitless, hanna, paranormal activity (1,2,3), home (documentar), rise of the planet of the apes, wall-e….

 • Raspunde Emilian 20 martie 2012 la ora 20:27

  Alexandra – si mie imi plac filmele siropoase, stiu un film indian foarte bun, dupa bine printre putinele, Asoka se cheama, dar cel mai mult imi plac filmele complete. Un film bun de obicei are si o poveste de dragoste. Sa-ti aduc si argumente. In godfather e vorba despre dragoste, foarte frumoasa povestea, numai e mai realist, lumea mai moare acolo :); in avatar de asemenea este prezentata o poveste de dragoste mai mult decat exotica; in Apocalypto pe langa tema supravietuitorul este si vorba despre dragoste; in Gladiatorul nu mai zic, doar ca e drama si nu se termina cu clasicul cei doi au trait fericiti pana la adanci batraneti, personajului principal ii este omorata familia.
  Oricum am inteles ideea, iti plac filmele romantice. Singurul film romantic care mi-a placut este Titanic, cel cu Di Caprio, ca mai sunt si alte variante.

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.