Scrisoare

Ţinută de firmă, atitudine second-hand

4 octombrie 2012

N-am fost niciodată adepta ţinutelor de firmă şi, în consecinţă, n-am ştiut niciodată să apreciez asta la ceilalţi. Personal, am ales mai mereu calitatea produselor vestimentare în detrimentul numelui de pe etichetă, iar asta, dacă e să-i întrebaţi pe fashioniştii generaţiei mele, nu mă prea face să fiu cool în ochii lor de copii îmbrăcaţi cu ţoale indecent de scumpe.

Prin urmare, nu sunt fidelă niciunui brand, nu mă îmbrac de la un singur magazin, nu fac crize de isterie (sau de bucurie, mă rog) şi nici coadă la intrare atunci când se lansează nu ştiu ce colecţie nouă, dar am şifonierul plin de haine croite pe un oarecare stil al meu, lucru care pe mine mă mulţumeşte, deocamdată, suficient de mult încât să nu-mi creeze bătăi de cap.

De-a lungul timpului, însă, am primit suficient feed-back negativ la adresa ţinutei mele, motiv pentru care am pierdut, întâi treptat şi-apoi definitiv, contactul cu oameni care aveau alte cercuri, gusturi, principii, stiluri. Cine se aseamănă se adună, zice-o vorbă din bătrâni. Iar eu, din cauza neasemănării, m-am risipit dintre ei, iar astăzi, recunosc, nu-mi pare rău. Pentru că…

Am aflat zilele trecute că mall-urile au o bază de date ale celor care sunt surprinşi furând din magazine. Recunosc, n-am ştiut, pentru că nu mi-am pus niciodată problema că există prea mulţi oameni care încearcă să sfideze sistemul atât de atent de supraveghere. (V-am mai povestit eu despre asta…) Dar, pare-se, după un protocol pe care nu-l cunosc, celor care au tendinţa de-a-şi însuşi obiecte ce nu le aparţin li se fac nişte fotografii care se pun, apoi, la dispoziţia personalului din toate magazine, ca un semnal preventiv de alarmă.

Lucrurile astea le-am aflat de la un prieten care a lucrat o perioadă la un magazin celebru şi scump dintr-un mall şi care, dintr-o întâmplare, mi-a povestit cum stă treaba. Numai că, după o astfel de introducere, m-a întrebat serios dacă-mi amintesc de câteva persoane „importante”, care s-au remarcat în societate prin faptul că sunt purtătoare numai de produse vândute la suprapreţ, încât ai fi putut să juri că au acasă o bază materială mult prea suficientă pentru a-şi asigura confortul. Dar, nu. Iar continuarea a venit ca o bombă, pentru că mi s-a spus: „Ei, le-am văzut în pozele alea”, iar eu am rămas mută de uimire…

Că există snobi, asta ştiam. Că există oameni care pretind că sunt ceea ce nu sunt, ştiam şi asta. Dar ca să ajungi să furi haine scumpe doar ca să vii şi să te dai mare la şcoală, mergând înţepat pe coridoare de parcă mă-ta-i director şi ripostând cu tupeu în faţa profilor de parcă taică-tu le plăteşte salariul din buzunarul lui, ştiind că tu ciordeşti ca ultimul boschetar din magazine, ei bine, asta este o atitudine care, pe mine, mă dezgustă. Aşa cum o să mă dezguste şi de-acum încolo felul în care tu, atunci când ne-ntâlnim întâmplător pe stradă, o să mă priveşti de sus, din ghetuţele tale de nu ştiu câte sute de lei, colecţie nouă, marca magazinului al treilea de la etajul 2 din mall, în timp ce eu o să mă întreb oare ce-ai făcut tu ca să le obţii…

Dar, pentru că n-am prins gustul fericirii pe care ţi-l dau hainele scumpe, probabil că n-am să înţeleg niciodată ce important e brandul în viaţa unora şi de ce merită să sacrifici atât de multe pentru el, cum ar fi imaginea, spre exemplu.

Pentru că sunt o mediocră? Onestă, dar mediocră?

PS: Îi mulţumesc celui care mi-a vândut pontul şi care, cu ocazia asta, a ajutat la născocirea unui text pe blogul subsemnatei.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde Oana 4 octombrie 2012 la ora 22:09

  Ce penibil. Sa furi din magazine si apoi sa-ti dai ochii peste cap in fata altora ca n-au haine scumpe… wow, pana unde merge prostia si snobismul.

  • Raspunde Alexandra Bohan 4 octombrie 2012 la ora 22:14

   Ştiu, Oana, sună incredibil, dar, din păcate, e adevărat…

 • Raspunde Alina 5 octombrie 2012 la ora 8:54

  Sincer consider ca este foarte important in ce te simit bine si nu in ce este la moda sau mai ales sa porti ceva ce nu cade bine pe tine doar ca este de la nu stiu ce marca! Sunt de parere ca omul face haina si nu haina face omul. Imi plac persoanle originale, care nu poarta uniformele ce sunt la moda ci au propriul stil, asta arata personalitatea unei persoane!

 • Raspunde Roscata 6 octombrie 2012 la ora 23:37

  Intrasem azi, de curiozitate, in Zara, si aveau niste preturi de cadeai in fund, dar era o domnisorica, cu mama ei, care stia exact ce si cum vrea.
  In final, totul se rezuma la modul in care esti educat!

 • Raspunde Cristian 12 octombrie 2012 la ora 8:58

  Așa ceva…? Uaau.

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.