Scrisoare

Între timp s-a inventat săpunul

9 decembrie 2012

Nu e nici de departe cea mai mare descoperire a lumii în care trăim. Totuşi, la cât de frecvent este folosit de oameni, în general, încep să cred că acest produs este un moft, nicidecum o necesitate, aşa cum s-ar impune, conform unor manuale de bun-simţ şi igienă elementară.

Nu e vară ca să mă plâng de consecinţele (urât) mirositoare ale nefolosirii săpunului. Dar constat, cu foarte multă mirare, că lumea nu se spală pe mâini. Ştiam pe de rost povestea cu procentul foarte mic de oameni care nu se spală pe dinţi -mi-a povestit-o cineva care, paradoxal, vindea (şi nu prea) pastă de dinţi-, dar, întrucât acest proces minuţios necesită tehnici speciale de operare a periuţei, mi-am zis că, poate, se justifică. Dar să nu te speli pe mâini e deja o dovadă complexă de lipsă de educaţie sau de generozitate vis-a-vis de milioanele de bacterii cărora le dai ocazia să se răspândească şi să se-nmulţească. Depinde cum priveşti problema.

Acum câteva săptămâni am mers la cumpărături şi, printre altele, am nimerit să aştept la baie. Şi, în cele 10 minute în care am stagnat pe lângă uşă, am privit uimită cum, din 15-20 de persoane (de data asta femei), doar 2 s-au spălat pe mâini.

În schimb, mai toate doamnele, după ce-au apăsat cu succes butonul vasului de toaletă, s-au rujat. Şi-au mai ras cu mâna câte-o dunga, netezindu-şi maglavaisul pe faţă, pentru că, nu-i aşa, trebuie să arate întotdeauna bine. Iar la final piesa de rezistenţă a fost, desigur, datul cu mâna prin păr, ca să-şi desăvârşească întreg procesul de… înfrumuseţare, să-i zic, deşi sunt convinsă că nu ăsta-i termenul potrivit.

Mă încăpăţânez să cred, totuşi, că ăsta-i un lucru greşit. Şi, între timp, să port constant în geanta mare şi grea şerveţele şi-un flacon de gel antibacterian pentru locurile care nu dispun nici de săpun, nici de hârtie igienică. Şi-abia apoi să dau cu mâna-n păr, pe faţă sau, eventual, să dau mâna cu altcineva, pentru că nu sunt convinsă că unii merită să facem pe din două microorganismele din flora bacteriană proprie şi personală.

Nu ştiu care-i motivul de lumea nu se spală pe mâini. Dar, fraţilor, credeţi-mă, nu e un lucru chiar aşa de rău. Spălatul face bine, orice s-ar spune împotriva lui. Şi până la ample explicaţii savante, pot să declar că reduce semnificativ cantitatea de agenţi care, ajunşi în tot felul de locuri nepotrivite, ar putea să determine infecţii, nu toate uşor de tratat şi de-ndurat.

Dar probabil că-n mintea unora există alte teorii, care pledează împotriva spălatului pe mâini. De aia lumea consideră că e un moft faptul că unii mai semnalează, pe ici, pe colo, că nu este săpun în şcoli, în facultăţi, în locuri publice. Pentru că, atunci când nu obişnuieşti să foloseşti astfel de instrumente care (nu doar) decorează băi, nu remarci absenţa lor. Şi totul pare firesc şi-n ordine…

V-aş întreba, într-un mod cretin şi stupid, dacă voi vă spălaţi pe mâini. Numai că, din păcate, sunt sigură că, cine n-o face (şi citeşte din întâmplare articolul ăsta), nu va recunoaşte-n veci.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde Andreea 9 decembrie 2012 la ora 21:43

  Foarte urat… Din pacate, asta e educatia unora… Si dupa ne mai intrebam de ce ne imbolnavim fara sa vrem, de la alte persoane… Personal, nu folosesc sapunurile si chiuvetele din toaletele publice, deoarece am mereu la mine gel antibacterial sau servetele umede antispetice. Am o mare problema cu lucrurile pline de bacterii si mai bine nu le ating.

 • Raspunde Jteph 9 decembrie 2012 la ora 23:43

  Pentru mine e o obsesie. Cred că, pe zi, mă spăl de cel puţin 20 de ori pe mâini. Iar apropo de chestia cu oamenii care ies de la baie şi nu se spală pe mâni era uşor observabilă. Ba mai mult, e trist când vezi aşa ceva întâmplându-se la o persoană din grupul tău de prieteni. Partea bună e că mie nu îmi e ruşine să le spun oamenilor (mai ales pe care îi cunosc) să folosească cu încredere apa şi săpunul – mai ales când sunt la dispoziţie.

 • Raspunde Ştef 10 decembrie 2012 la ora 9:09

  Mai bine nu te speli pe mâini decât să te speli cu săpun/gel antibacterian… şi ar trebui să ştii de ce, domnişoara doctor 😉 wink

 • Raspunde Alexandra Bohan 10 decembrie 2012 la ora 13:27

  Ştef, tocmai pentru că ştiu ce spun încurajez lumea să scape de microbi. Pentru că şi noi, la rândul nostru, am fost sfătuiţi să avem în permanenţă asupra noastră săpun sau gel, de utilizat musai înainte să mâncăm sau să mai facem cine ştie ce operaţiuni.

 • Raspunde Razvan 10 decembrie 2012 la ora 13:30

  Sa inteleg ca nu e bine sa stau in preajma femeilor dupa ce ies de la toaleta , nu? :))

 • Raspunde Ștef 10 decembrie 2012 la ora 13:48

  Am pus accentul pe „antibacterian”… evident, foarte bine… există o grămada de produse sanitare pe bază de alcool și alte minuni, dar alea care conțin agenți antibacterieni de vorbești tu… ar fi mai ușor să iei un pumn de antibiotice.. la urma urmei, tot la tulpini ajungem, iar peste câteva decenii ne luăm adio de la antibiotice 🙂

 • Raspunde Cristina 10 decembrie 2012 la ora 13:48

  Nu vreau să te dezamăgesc, dar crede-mă că îți pot trimite pe mail, o emisiune de aproximativ 30 de minute legată de chestia asta. Și nu e regizată. Am filmat și pe la sate și nu e nimic diferit de oraș se întâmplă același lucru. Însă mă bucur să știu că mai este cineva ca mine, cu șervețele și cu flaconul de gel antibacterian. Aveam senzația că sunt obsedată să mă spăl pe mâini de fiecare dată când simt nevoia și o pot face.

 • Raspunde Georgescu Bianca 11 decembrie 2012 la ora 0:52

  Eu am o fetita de 3 ani jumate care ma „streseaza” cu spalatul pe maini. Sigur, asa fac mami si tati…Sper sa ramana asa!

 • Raspunde Diana 11 decembrie 2012 la ora 23:31

  Am fost in aceeasi situatie ca si tine, a trebuit sa astept cu fetita mea de 10 ani la toaleta si cea care mi-a atras atentia a fost chiar fetita mea care mi-a spus ca doamnele nu s-au spalat. Sa facem educatie acasa ca societatea..

 • Raspunde Cosmin 12 decembrie 2012 la ora 23:16

  Cam aia e educatia care au primito..

 • Raspunde Matei 13 decembrie 2012 la ora 1:14

  Doamnelor, nu vreau sa va supar, constat ca barbatii sunt mai curati decat femeile caci intr-o situatie similara, la toaleta au fost mai multi care s-au spalat decat ceilalti.

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.