Jurnal

Dar cu castanii ce-aţi avut?

13 februarie 2013

Am încercat să mă ţin departe de povestea copacilor retezaţi fără milă de la rădăcină pentru nişte motive pe care nu le-nţeleg, atâta timp cât sunt convinsă că, dacă ne dorim îndeajuns, putem găsi soluţii dincolo de răni radicale şi ireparabile cu salcâmi japonezi. Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc -că şi aşa s-a vorbit destul şi, uneori, în zadar-, ci despre castanii care mi-au fost tovarăş de drum pe-o alee cu sens unic şi pe care ieri nu i-am mai găsit nicăieri.

E o rană care mă doare tare. E o alee pe care m-am întors după o veşnicie şi pe care-am găsit-o pustie, sfâşiată, goală şi mizerabil de singură. Între două biserici, cu deschidere către bulevardul Ştefan cel Mare, strada cu sens unic s-a transformat într-o dezolantă stradă fără niciun sens pentru că, fără castani, nu-mi imaginez anotimpuri lăsându-şi cumva amprenta pe-acolo. E exact cum spunea Păunescu: „Primăvară care-ai fost/ nu veni, n-ai niciun rost…”.

Fotografie0654

A fost nevoie de-o singură privire ca să-mi dau seama că ceva lipseşte. M-am albit ca varul într-o secundă şi-am înţepenit sprijinindu-mă de zidurile murdare de pământul ud rămas vraişte după masacru. „De ce-au tăiat castanii?” m-am întrebat prosteşte, plângând cu sughiţuri. Şi n-am găsit niciun răspuns, aşa cum n-am găsit nici pentru alte decizii, răvăşiri, distrugeri…

Au tăiat castanii. Au stârpit reperele adolescenţei mele, plăcerea mea vinovată din toate dimineţile calde cu paşi târâţi spre şcoală. Şi, odată cu ei, mi-au cioplit dureros o bucată de suflet, de amintire, de adolescenţă.

Sunt slabă, ştiu. Crescută în oraşul cu parcuri, simt că trăiesc precum o frunză care se necrozează. Dar ce e mai rău e că nu ştiu cum să mă lupt cu vântul şi cu autorităţile care mă bat din toate colţurile şi care-mi retează, tot mai abrupt, rădăcinile.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde fede 13 februarie 2013 la ora 17:22

  Alexandra, problema taierii castanilor este mai grava decat pare. Sper ca in weekend sa scriu o postare in care sa explic despre ce este vorba

  • Raspunde Alexandra Bohan 13 februarie 2013 la ora 17:28

   Fede, problema asta nu o cunosc. Eu ştiu doar ce-am văzut. Şi nu mi-a plăcut. 🙁

 • Raspunde fede 13 februarie 2013 la ora 17:30

  Efectele taierii castanilor se vor vedea abia peste cativa ani (dar nu multi). Castanii de pe acea strada nu au doar rol decorativ precum teii de pe Stefan

 • Raspunde Iulia Nanescu 13 februarie 2013 la ora 18:12

  Din ce am inteles, au taiat castanii pt a fi inlocuiti tot cu salcami japonezi. Ca vezi draga Doamne, nu se pupa castanul din vale cu teiul de pe Stefan. Sunt curioasa daca o sa taie si copacii din fata Teatrului National. Pentru ca „justificarea” lor pentru taierea teilor a fost: „actualii arbori impiedica vizualizarea obiectivelor turistice din centrul orasului”.

  • Raspunde Alexandra Bohan 14 februarie 2013 la ora 20:33

   Iulia, eu ştiam că taie doar teii, nu şi castanii. Dar poate că au „omis” să spună…

 • Raspunde Mihai Moga 19 februarie 2013 la ora 14:47

  Degeaba ii va inlocui.. dureaza cativa ani buni pana vor fi la fel de mari..

 • Raspunde Cezara 19 februarie 2013 la ora 21:32

  Alexandra, e de apreciat ca scrii despre lucruri care ne dor (voiam sa spun pe toti!) pe o parte dintre noi, iesenii.
  Aveam o nostalgie deosebita pentru straduta asta cu castani, al carei nume nu-l stiu nici azi, pe acolo urcam spre scoala primara…si nu e departe de zona unde am copilarit, de casa bunicii. Erau atat de frumosi castanii, desi strada devenise destul de decrepita in timp. E revoltator, ma doare ca si pe tine. Nu gasesc justificari in deciziile cretinilor astora, din ultima vreme. Am crezut ca dupa controversatul proiect Palas nu mai urmeaza nimic cativa ani.
  Strazile sunt varza prin centru, si vor mai fi multa vreme. Dar, na, o sa avem strada de promenada cu…salcami si niste obiective turistice splendide. O chestie zen ar fi sa ma calmez pentru lucruri pe care nu le pot schimba,nu?…

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.