Poveşti

O poveste fără titlu

18 februarie 2013

Ea are un zâmbet larg şi tâmp pe faţă. E machiată discret, în culori calde, dar emană nişte raze de soare care nu o lasă să treacă neobservată. E jovială şi drăguţă cu toată lumea, zâmbeşte mereu, spune „mulţumesc” şi „poftim” cu o naturaleţe care-i uimeşte pe toţi cei de la bar. Aşteaptă de câteva minute bune deja, îşi verifică din când în când discret telefonul, de parcă îi e teamă să n-o vadă cineva, şi-apoi îşi reia privirea luminoasă pe care-o protejează de aer cu o închidere de pleoape atunci când soarbe delicat dintr-o cafea în degrade.

N-ai cum să n-o observi. Toate luminile din cafeneaua semiobscură s-au aşezat pe creştetul ei blond făcând-o, astfel, uşor de observat din orice colţişor. E îndrăgostită şi, cel mai probabil, o ştie, dar nu vrea să recunoască, deşi toată lumea şi-ar putea da seama dintr-o singură privire. Dar, dacă mă uit mai bine, parcă nici nu se sinchiseşte să se ferească. În fond, cum ai putea să ascunzi o torţă care te arde frumos pe dinăuntru? Habar n-am. Şi cred că nici ea nu ştie. Că dac-ar şti…

Răsfoieşte concentrată o revistă. Se încruntă uşor, dar pielea i se destinde când clopoţelul de la uşă zornăie gingaş. O privesc captivată şi mă cutremur gândind că-l aşteaptă pe Făt-Frumos cel întârziat, care nu mai vine. O fi rămas blocat în trafic, îmi spun, pentru că nu văd ce altceva l-ar împiedica să nu fie aici – în cafenea, acolo – la masă, acum – cu ea. Dar mă înşel, pare-se, căci micuţa făptură îşi ridică uşor capul dintre pagini şi face un gest fin cu mâna, ca o zână bună care te cheamă să-ţi împlinească o dorinţă, în timp ce două fete se apropie timid. Ea se ridică şi le zâmbeşte arătându-şi gropiţa care-i timbrează, de o viaţă, obrazul stâng, iar nou-venitele se grăbesc s-o îmbrăţişeze.

Străinele o bombardează cu întrebări. Chipul i se luminează mai tare şi începe să povestească cu atâta entuziasm, încât din ochi i se revarsă curcubeie. La cum dă din mâini, am senzaţia că, în curând, o să-i sară nişte aripi fine din mânecile largi, de voal, şi-o să-şi ia zborul spre o lume mai bună. Dar ea nu fuge nicăieri. Zâmbeşte în continuare povestind, în timp ce timpul parcă se-opreşte în loc ascultând-o pe ea.

Muzica, pe fundal, aleargă uşor. Cântă ceva, un cover cunoscut, pe care nu mi-l amintesc. Dar, pe măsură ce acordurile se apropie de sfârşit, mi se pare că ea se face atentă, încercând să descifreze zgomotul de fond. Vocea lui Michael Bolton începe şoptit să cânte When a man loves a woman, iar ea închide ochii, preţ de o clipă infinită, iar gândurile-i zboară departe, departe. Se trezeşte şi radiază. Şi, odată cu ea, mă trezesc şi eu din visare, cu un gol inexplicabil pe fundul ceştii în care-am avut, până nu demult, o cafea amară şi cu sufletul rânced ca o ancoră uitată pe mal care s-a făcut într-o zi, de-atâta singurătate şi pustiu, prea greoaie.

Ne putem molipsi, oare, de dragoste? Ne e permis să ne umplem de frumos, de generozitate, de sinceritate doar privindu-i pe ceilalţi, ascultându-i cu sufletul la gură, urmărindu-le fiecare gest mic şi neînsemnat care îi duce spre soare? E cumva posibil să fim fericiţi observându-i pe alţii în deplinătatea trăirilor lor pline de strălucire şi vis? Nu ştiu. Dar mi se pare că, pe măsură ce devenim mai conştienţi de prezenţa lor pe-acest pământ, cu atât mai mult ni se face dor să avem pentru noi iluzii, dragoste, speranţe. Şi măcar din când în când câte o şansă la fericire.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde Codrina 19 februarie 2013 la ora 14:46

  Ce frumos!:x

 • Raspunde Cezara 19 februarie 2013 la ora 21:18

  Ce poveste calda :)E posibil sa imprumutam uneori din glazura fericirii celorlalti, intarindu-ne credinta ca toti meritam si avem dreptul la implinire, fericire, succes. Alteori, pentru ca suntem doar oameni, ne cam…amaraste.

 • Raspunde Cristina 20 februarie 2013 la ora 16:23

  Dragostea este intotdeauna ceva frumos incredibil de frumos.

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.