Jurnal

Vinul de Cotnari, între vechi şi nou

9 aprilie 2013

colocviudeparis

Vineri am avut parte de o surpriză foarte frumoasă, venită la pachet cu invitaţia prietenilor de la Icar Tours, şi anume aceea de a încerca minunatele vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari.

Pentru că, spre deosebire de Cotnari-ul simplu pe care-l ştim cu toţii, Casa de Vinuri Cotnari e altceva, mai nou, dar care nu se dezice de niciunul dintre principiile calităţii şi-ale rafinamentului.

După o vizită care ne-a iniţiat pe toţi în procesul de fabricare a vinului şi în care am colindat zone întinse cu tancuri şi aparatură modernă special creată pentru a păstra înalta calitate a strugurilor, am avut ocazia să vizităm şi „încăperi” mai rustice. Mie mi s-au părut fantastice, mai ales pentru aerul acela care m-a dus cu gândul la trecut, de parcă cineva ar fi păstrat, în trecerea atâtor ani, o punte către vremurile de demult.

O altă parte a excursiei pe care am adorat-o a fost camera în care stau aşezate sticle de vin, datând de la 1956 încoace. Pe drept mărturisesc, arată exact ca-n filme, iar întunericul, frigul şi praful au fost suficiente pentru a mă transpune într-o stare pe care nu prea am cum s-o descriu.

Apoi a venit partea cea mai aşteptată, degustarea. Am încercat şapte sortimente de vin, majoritatea din noile game, numite Domenii şi Colocviu. Personal, rămân la preferinţa clasică a tuturor femeilor, şi declar că am simţit o atracţie specială către vinurile demidulci (ultimele două la număr în pahare), care au fost la înălţimea aşteptărilor.

Pe mine chiar m-au convins. Iar vouă vi le recomand, pentru că sunt… altceva. Bun.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

  • Raspunde Eugen 9 aprilie 2013 la ora 23:30

    Asa este sunt foarte bune aceste vinuri, mie imi mai plac si de la cramele recas 🙂

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.