Jurnal

Cine esti sau vrei sa fii vs cine stiu altii ca esti

21 iunie 2013

fakebook

Mai multa prefacatorie ca pe facebook doar in viata reala am mai vazut, desi nu asa de des, e adevarat. In viata reala, insa, nevoia de a-ti sorta oamenii pe care ii ai (foarte) alaturi e mai mare, pe cand in news feed nu ne sinchisim atat de des (eu, cel putin) sa facem curatenie. Dureaza prea mult…

Am tot citit in ultima perioada sfaturi de la oameni mai intelepti si mai invatati decat mine ca exista o teorie conform careia si profilul de facebook isi are importanta lui atunci cand vrei sa te angajezi undeva. Orice s-ar spune, imaginea vinde mai mult decat am crede in zilele noastre, iar alter-ego-urile noastre de pe retelele de socializare sunt printre primele vizate atunci cand vrei sa faci un portret instant al cuiva pe care te pregatesti sa-l intalnesti prima data. Iar tinta e clara si de la sine inteleasa: mai intai de toate, fotografiile.

Vad destui oameni care posteaza mai mult sau mai putine nimicuri. Observ fara sa vreau mai ales greselile gramaticale din pozele cu citate (sau nu) si detectez uneori printre randurile unora evidenta prostia, lipsa de interes, figurile (altele decat cele de stil!), impresiile artistice, botul dezumflat de rata exersat indelung in oglinda si alte asemenea “strategii” care, in ochii mei excesiv de subiectivi, ii umplu de buline negre si care ma fac sa scutur usor din cap a sincer si autentic dezgust.

Pe unii i-am mai cadorisit cu cate un unfriend, pe altii, pentru ca-i cunosteam, m-am multumit sa-i inlatur din news feed, ca sa nu mai enervez la fiecare postare stramba, afisata cu atata incredere. Stiti si voi, uneori e chiar penibil sa-i spui omului ca ceea ce face e gresit, pentru ca s-ar putea sa nu priceapa adevaratul mesaj, catalogand intentia ta drept o urma de invidie, gelozie sau altceva asemanator, nicidecum bunavointa. Eu am patit-o si, de atunci, evit…

E plina lumea de prefacuti si de oameni care se vand gresit, pentru ca lor li se pare cool. Dar nu-i bai, eu va-ncurajez sa faceti asa in continuare, pentru ca asta accentueaza si mai mult contrastul cu cei onesti si, la o triere fortata, sa nu fie nevoiti sa munceasca prea mult cei care stiu cu exactitate ce cauta.

Totusi, am intalnit si oameni carora nu le-am gasit niciun cusur online. Oameni talentati, oameni muncitori, oameni cu realizari demne de like-uit si laudat, care merita apreciati si incurajati si care, prin asta, si-au castigat dreptul la interactiuni offline. Dar ei sunt putini, mult prea putini, comparativ cu marea masa care ne otraveste zilnic campul vizual cu tot felul de ineptii debitate fara masura.

Dincolo de toate, un lucru e demn de retinut: daca nu toate lucrurile sunt ceea ce par, oamenii de ce-ar fi?…

Aici, sfatul “crede si nu cerceta” n-ar trebui, cu niciun pret, sa fie aplicat. Parerea mea…

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

  • Raspunde Stefan 22 iunie 2013 la ora 23:39

    Cam 90 % din români nu știu ce înseamnă o rețea de socializare și cum se folosește cu adevarat,chiar am întrebat o colegă de muncă motivul pentru care și-a făcut cont pe facebook,mi-a răspuns sec…pentru că e la modă…
    Sunt mulți analfabeți, administratorii Facebook trebuiau să facă alt sistem de înregistrare pentru români,unul cu întrebări de cultură generală,până nu răspundeai nu te puteai înregistra…acum e prea târziu.

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.