Cu acest articol, inaugurez oficial rubrica Lecturile lunii, cu menţiunea că aceasta e o listă provizorie pe care am alcătuit-o ca răspuns la întrebarea: „ce-mi recomanzi?”. O public acum, în forma aceasta sintetică, urmând ca, după 1 august, să realizez descrieri ceva mai complete şi mai folositoare. Până atunci, spor la citit!
1. Multumesc pentru amintiri, Cecilia Ahern
O carte frumoasă de dragoste, mie mi-a plăcut că îmbină cumva o poveste modernă, un accident, cu ceva visuri şi coincidenţe mai greu de realizat în viaţa reală. E o carte de citit în vacanţă.
2. Se face tot mai tarziu, Antonio Tabucchi
Asta e o carte cu scrisori usor abstracte, are niste descrieri interesante, dar nu e neaparat un roman. Sunt niste intamplari povestite frumos pe sarite care nu prea se leagă între ele, dar e de dragoste, oricum, şi dacă cineva are chef să-şi ia o doză de metafore, o recomand cu drag.
3. Draga John, Nicholas Sparks
Cica este si film dupa cartea asta, eu am citit-o intr-o duminica cu ploaie: te prinde. Tot de dragoste.
4. Cincizeci de umbre ale lui Grey, E L James
Ca si poveste pe mine nu prea m-a convins, da’ astept sa citesc si celelalte doua volume. Poate, poate…
5. Omar cel Orb, Daniela Zeca
Asta e carte cu substrat, se citeste pe-ndelete, cu mintea si cu inima deschise. E cu intelepciune la pachet, de meditat si de reflectat. E o incursiune mai… „altfel” in lumea arabilor, dar intr-o maniera mai spirituala –cum altfel?
6. Pasunile Raiului, John Steinbeck
Volum desemnat cu premiul Nobel in 1962. Foarte buna cartea, mie mi-a placut. Are 12 povestiri cu talc care se petrec in acelasi loc: Pasunile Raiului. Merita, Steibeck chiar scrie bine, mi-a plăcut, am decis să mai încerc şi altceva tot de el.
7. Marea, marea, Iris Murdoch
Cartea asta e groasa, stufoasa, plina de descrieri, saracacioasa in actiuni, mie nu mi-a placut. Dar poate prinde, eu stiu? Am citit-o pana la final pt ca eram curioasa sa vad ce se mai petrece, dar nu m-a impresionat.
8. Fight Club, Chuck Palahniuk
Am vazut filmul acum vreo 4 ani, dar nu l-am prea digerat, cartea insa e senzationala. Merita, o recomand! Si e si subtirica, deci se citeste usor. Eu o căram în poşetă şi-o mai răsfoiam în tramvai.
9. Panza de păianjen, Cella Serghi
Pe asta am recitit-o acum o lună şi ceva saptamani si mi-a placut la fel ca prima data. E un roman frumos de dragoste zbuciumata.
10. Un om sfârsit, Giovanni Papini
Cartea asta se digera greu, e mai filosofica, asa, e o carte despre cautarea de sine si despre blestemul de-a fi diferit si de a-ti dori altceva de la viata. Aici, personajul tinde sa ramana in memoria tuturor generatiilor viitoare, sa fie un geniu, dar sfarseste cautandu-si rostul pe lume. E interesanta, dar n-aş mai citi-o odata.
11, 12. In ajun şi Fum de Tugheniev
Faine amândouă, romane de dragoste, dar nu pot să spun că m-au captivat foarte tare.
13. Marele Gatsby, F. Scott Fitzgerald
E o carte bună, dar, sincer, după ce am văzut cum lumea e foarte impresionată de film, mă aşteptam la ceva spectaculos. Este, dar nu pe măsura entuziasmului meu.
14. Pădurea spânzuraţilor, Liviu Rebreanu
Dacă n-am citit-o în liceu şi dacă tot am dat întâmplător peste ea la curăţenie, am zis s-o răsfoiesc, măcar să aflu cu ce se mănâncă. Mi-a plăcut, e un roman care vorbeşte despre drama unui om aflat în război care este pus să lupte împotriva propriei ţări. Are o tentă psihologică, dar merge. Poate că dacă l-aş fi citit în liceu, nu mi-ar fi plăcut.
15. Extravagantul Conan Doi (De-a baba oarba), Vlad Muşatescu
Asta e o carte foarte amuzantă, am râs cu gura până la urechi, are nişte poante foarte bune şi e o lectură uşurică. O recomand, pentru ceva mai multă veselie la ora de lectură.
16. Marile speranţe, Charles Dickens
Multe descrieri, nu chiar pe placul meu. Dar acţiunea e interesantă, mi-a amintit vag de Mizerabilii, dar nu se compară sub nicio formă. Dar scoate foarte bine în evidenţă nişte idei pe care ar fi bine să ni le reamintim uneori. Cum ar fi că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.
Deocamdată atât. Revin.
Niciun comentariu