Jurnal

Într-o cafea

4 august 2013

Heart Cups Of Coffee(Eu sunt o ceaşcă de cafea cu o urmă de ruj şi două zâmbete sub ochi.)

Mă mai trezesc în dimineţile care preced fără milă nopţile pierdute cu ochii încercănaţi şi cu gândurile vraişte, ridate absurd sub căldura cearceafului mototolit. De ele mă tratez… într-o cafea. Amară.

Există momente în care bucuria mai că dă în clocot, undeva, la câţiva centimetri sub straturile pielii mele uşor bronzate. Sunt clipele în care aş gesticula până la epuizare, în care aş povesti, iar şi iar, aceeaşi întâmplare banală, cu acelaşi surâs care nu prea dispare, cu aceeaşi sclipire în ochi care nu mi se stinge, de parcă cineva jucăuş ar fi uitat să apese butonul de off. De ele mă temperez… într-o cafea. Care e, întotdeauna, (cea mai) dulce.

Sunt zilele alea de primăvară rebelă, de vară cu incertitudini, de toamnă jucăuşă în care afară e frig şi plouă. Sunt drumurile lungi şi paginile nesfârşite care aşteaptă să fie citite. Sunt o mie de treburi de bifat în agendă, sunt un infinit de lucruri de clarificat, de ordonat, de şters de praf şi dat în folosinţă. Pentru ele mă refac într-o cafea, de data asta cu abur, care se bea la pachet cu cinci minute de savurat peisajul. Afară. Pe geam. Sau cu uşa deschisă.

Mai sunt aşteptările, de la întâlnirile la care-am ajuns prea devreme. (Latte.) Mai sunt prânzurile toride, care se-asortează perfect cu cafelele reci, ornate adesea cu munţi de frişcă pudraţi cu ciocolată. (Frappe.) Mai sunt ocaziile speciale, cu cafele cu-ngheţată, cu mentă, cu creme şi arome, cu modele şi fursecuri. Şi, pe undeva, şirul evenimentelor continuă, căci altfel nu s-ar fi inventat atâtea tipuri de cafea, cu atâtea feluri de pahare, de vise şi decoruri…

Am sute de poveşti agăţate de toarta cafelelor. Am câteva mii de speranţe în vreo câteva cutii, din care iau, dimineaţa, la-ntâmplare, un pumn pe care mi-l îndes în buzunarul de la cămaşa cu guler călcat şi eşarfă colorată. Şi, cu siguranţă, am o mână de interlocutori dragi care, la o cafea, mi-au devenit cei mai dragi, cei mai fideli confidenţi, cei mai buni prieteni.

Uneori, mi se pare că mi-am trăit toată viaţa într-o cafea. Dulce, amară, decofeinizată, latte, lungă, tare, în trei sau patru culori, cu inimioare decorând spuma laptelui, cu fursecuri uitate pe farfurioară, cu un pătrăţel de ciocolată sprijinit de marginea ceştii, în toate mă regăsesc şi-n toate mă caut atunci când mă pierd, rătăcită, printre rânduri.

Pentru că… cum să zic eu ca să sune autentic?
Eu sunt o ceaşcă de cafea cu o urmă de ruj şi două zâmbete sub ochi. Gata.

Foto: fanpop.com

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

  • Raspunde Lucian Mustaţă 4 august 2013 la ora 17:47

    Şi totuşi, dacă te hotărăşti să scoţi vreun volum, vreodată, să-mi dai de ştire…

  • Raspunde Tree of life 6 august 2013 la ora 16:06

    Intodeauna ma bucur sa gasesc iubitori de cafea,scrii minunat.poate ne vedem la o cafea intr-o zi 🙂

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.