Lecturile lunii

Lecturile lunii – iulie (2013)

2 august 2013

V-am povestit aici în ce context am creat această rubrică. Prin urmare, cărţile de luna aceasta sunt:

1. 13,99, Frederic Beigbeder

O carte care mie, personal, mi-a plăcut foarte mult. M-am familiarizat cu stilul lui Beigbeder încă de la Dragostea durează trei ani, roman pe care l-am citit pe nerăsuflate, şi m-am bucurat să găsesc în 13,99 acelaşi umor fin. În acest volum se vorbeşte despre publicitate, despre faţa nevăzută a ei, mai precis, şi trebuie să recunosc că autorul scoate la iveală nişte adevăruri pe care toată lumea le ştie, dar pe care nu ţi le spune, de fapt, nimeni. Combinate cu ceva ficţiune, imaginaţie şi vreo două glume, e o lectură destul de savuroasă pentru o zi de vacanţă. Recomand.

2. Întreabă-mă orice, Mihaela Rădulescu

Aceasta este o carte care mie nu mi-a plăcut în mod deosebit. E un fel de almanah cu întrebări printre care se găsesc, pe ici, pe colo, nişte eseuri care au fost publicate anterior în diverse publicaţii mondene, ceea ce mie mi-a creat senzaţia de deja-vu. Pe majoritatea le citisem deja (nu ştiu unde), aşa că mie cartea asta nu mi-a adus nimic nou. Nu recomand în mod deosebit, decât dacă sunteţi fani. De Mihaela Rădulescu am mai citit Nişte răspunsuri, dar, la fel, nu recomand decât dacă sunteţi fani.

3. Accidentul, Mihail Sebastian

Cartea aceasta am citit-o pentru că din ea s-a dat un fragment la bacalaureat, la subiectul I, şi recunosc, m-a măcinat curiozitatea. Personal, mie mi-a amintit de romanele pe care le citeam în liceu (nu degeaba s-a dat la bac) şi m-am bucurat de asta, pentru că e o carte de dragoste frumos scrisă şi care te îndeamnă la visare. O recomand.

4. Oraşul cu salcâmi, Mihail Sebastian

Vine la pachet cu Accidentul, în colecţia de la Adevărul. Mi-a plăcut şi asta, e tot o carte de dragoste, are nişte descrieri aerisite şi una dintre ideile pe care le păstrez în urma acestei lecturi e că salcâmii înfloresc pentru noi în fiecare primăvară doar dacă iubim. Altfel, ei înfloresc oricum, dar nu la fel. (În context sună mai bine, garantez!) Dacă sunteţi pasionaţi de astfel de scrieri, v-o recomand.

5. Copila de zăpadă, Eowyn Ivey

Romanul ăsta e o variantă mai pe larg a unui vechi basm rusesc, seamănă puţin cu Pinocchio, numai că acţiunea se petrece în Alaska, iar păpuşa de lemn e, aici, o fetiţă de zăpadă. Pe mine m-a cucerit de la primele pagini, e o lectură uşoară şi v-o recomand mai ales dacă vă plac poveştile. Ţine de cald dacă e citită la sobă, c-un ceai alături şi-o păturică pufoasă aruncată pe voi, şi vă insuflă ceva răcoare dac-o citiţi vara, pe caniculă. C-un ceai cu gheaţă alături.

6. Fetele bune ajung în rai, fetele rele ajung unde vor, Ute Ehrhardt

Cartea asta nu e ce m-am aşteptat să fie (nu ştiu, sincer, ce mă aşteptam să fie), însă nu e de tăiat de pe lista de lecturi. E un volum cu tentă psihologică în care sunt descrise câteva dintre capcanele feminităţii şi sunt lămurite câteva dintre lucrurile pe care multe dintre noi le facem, involuntar de cele mai multe ori. Din punctul meu de vedere, asta ar trebui să fie o carte de referinţă, la care să ne întoarcem de fiecare dată când ne confruntăm cu o situaţie, pentru că e multă informaţie care nu rămâne stocată undeva pentru aplicate imediată. E de-ncercat.

7. Despre ploaie, Martin Page

Mic tratat despre ploaie. O carte ca un manual. E musai de citit pentru cei care iubec ploaia. Mie mi-a placut foarte mult, am găsit aici nişte conexiuni şi cu alte idei şi fenomene ale naturii şi nu numai, toate îmbinate armonios sub condeiul iscusit al lui Martin Page. Recomand. Pentru că atunci „când plouă, oamenii citesc, merg la cinema şi se îndrăgostesc, artiştii lucrează, soldaţii rămân în corturi. Dar ce fac bărbaţii şi femeile când nu plouă? Fac plajă, pierd vremea în faţa vitrinelor magazinelor de îmbrăcăminte, organizează garden parties şi masacre.”

8. Potenţialul sexual al soţiei mele, David Foenkinos

E o carte amuzantă, care aşază obiectivul asupra unei căsnicii ciudate, pe măsura „ciudăţeniei” personajului principal în sine. Mie mi-a plăcut, se citeşte uşor, însă recomand, mai degrabă, Despărţirile noastre, de acelaşi autor. Oricum, ca să vă faceţi o idee, notez un citat găsit în roman: „Pe drumul spre fotoliu, şi fără să ştie prea bine de ce, Hector îşi aminti o zicală croată care spunea că ne întâlnim adesea femeia vieţii în faţa unor cărţi. (pauză) A priori, acolo se afla o carte.”

9. Şi dacă e adevărat…, Marc Levy

Acesta este un roman care mie mi-a plăcut foarte mult, se citeşte uşor, iar povestea mi-a amintit de filmul Just like heaven, cu Reese Witherspoon. Vi-l recomand dacă sunteţi consumatori de iubiri altfel, de poveşti frumoase, de opinii mai visătoare şi mai idealiste despre viaţă. Ah, şi e musai să-l citiţi dacă credeţi în suflete-pereche.

Am mai început şi Hoţii de frumuseţe de Pascal Bruckner, dar cum viaţa mea a curs între drumuri şi responsabilităţi, n-am reuşit s-o termin, aşa că vă povestesc despre ea luna viitoare. Dar voi? Ce-aţi mai citit, ce titluri v-au mai impresionat?

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.