Carte Lecturile lunii

Lecturile lunii – august (2013)

2 septembrie 2013

1. Hoţii de frumuseţe, Pascal Bruckner

E o carte care se citeşte cu sufletul la gură, pentru că istorisirile au loc sub forma unor episoade grăbite, misterioase, pline de suspans. Mie mi-a plăcut, deşi Bruckner e un om cu o scriitură mai greu de digerat, însă aici, spre deosebire de Luni de fiere, nu e cazul. E o carte care te învaţă că frumuseţea nu stă doar în simetria defectelor noastre şi că, atâta timp cât încercăm să îndepărtăm tiparele care cataloghează un obiect -în cazul de faţă un om- drept frumos sau urât, vor apărea întotdeauna altele, mai sărăcăcioase, în urma cărora verdictul va fi de aceeaşi natură. Merită citită, o recomand.

2. Cianură pentru un surâs, Rodica Ojog-Braşoveanu

Cartea asta am citit-o pe furiş, într-o gardă, şi mi-a plăcut foarte mult. Pe alocuri amuzantă, alteori misterioasă, acţiunea te ţine în suspans până la final, când cortina este trasă şi cititorilor li se dezvăluie vinovaţii. E un roman cu tentă poliţistă -şi, nu ştiu de ce, eu le-am evitat pe acestea-, dar, mărturisesc onest, m-a prins. Aşa că am decis să-ncerc şi Bună seara Matilda!, care sper să fie la fel de bun.

3. Bună seara Matilda!, Rodica Ojog-Braşoveanu

Romanul o are drept protagonistă tot pe Matilda din Cianură pentru un surâs, însă de data aceasta, deşi la mijloc sunt tot două tablouri, scenariu se schimbă puţin, păstrând acelaşi mister şi acelaşi umor bine formulat ca şi-n volumul anterior. Mie mi-a plăcut, aşa că recomand. Se citeşte uşor, şi e o lectură perfectă pentru o vacanţă.

4. Noile aventuri intime ale unei prostituate de lux londoneze, Belle de Jour

Cartea asta am cumpărat-o pentru că e o continuare a volumului Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze pe care l-am citit, din curiozitate, prin clasa a IX-a, ca urmare a faptului că mi-a căzut (la propriu) în mână la bibliotecă. Mi-a plăcut. În ciuda limbajului fără reţineri, primul volum are câteva idei interesante care, dincolo de tenta (foarte) sexuală a scrierii, redau cu fidelitate nişte adevăruri triste ale societăţii în care trăim. Ei bine, volumul doi, cel pe care l-am terminat de citit recent, prezintă un alt curs, mai precis acela al reintegrării într-o viaţă cu oameni obişnuiţi, care presupune renunţarea lui Belle la jobul de call-girl. E interesantă, se citeşte uşor, merită aruncat un ochi pe ea într-o dimineaţă, la plajă, sau într-o duminică în care neuronii vor să se destindă un pic. Doar un pic.

5. Despre frumuseţea uitată a vieţii, Andrei Pleşu

E un volum de eseuri pe care eu l-am citit pe sărite şi a cărui lectură mi-a adus aminte câteva lucruri pe care le observasem şi înainte, dar pe care, din neglijenţă, probabil, nu le-am conştientizat până acum. Una dintre ideile pe care le-am reţinut şi pe care o redau aici, ca şi argument foarte bun pentru listele mele lunare, e aceea că, până la urmă, listele celor o sută, o mie, un infinit de titluri de citit într-o viaţă sunt orientative. ceea ce ne schimbă percepţia, ceea ce ne hotărăşte destinul sunt, de fapt, tocmai acele volume care ne „pică” în mână atunci când ne aşteptăm cel mai puţin. Pur şi simplu. Recomand.

6. Bal mascat, Ionel Teodoreanu

Ionel Teodoreanu e autorul-cheie al adolescenţei mele. La umbra scrierilor sale aşez sfârşitul copilăriei şi îmi amintesc cu drag de La Medeleni, Lorelei şi, mai târziu, Fata din Zlataust, cărţi odată cu care am trăit, am plâns, am crescut. Bal mascat e un titlu pe care l-am întâlnit scotocind lista completă a operelor sale şi nu mi-a căzut în mână decât acum, din pură întâmplare. Spre deosebire de celelalte trei volume, acesta conturează portretul omului intelectual din acea perioadă care tinde să fie faimos şi care, în adâncul sufletului său, condamnă ipocrizia afişată pe străzile faimoase ale Iaşiului din acea perioadă. Mi-a plăcut, deşi se citeşte ceva mai greoi, dar o recomand cu mare drag pentru cei care sunt dispuşi să se proiecteze într-o altă eră, aceea a doamnelor cu pălărie şi mănuşi de catifea.

7. Dragostea în vremea holerei, Gabriel Garcia Marquez

E, de departe, una dintre cele mai bune cărţi care s-a scris vreodată. Mi s-a recomandat în repetate rânduri, însă nu am reuşit să mi-o aşez sub ochi decât acum, în tihna vacanţei de vară. Dar nu regret nicio clipă. Îşi merită toate aprecierile, şi de aceea v-o recomand din tot sufletul. Bonus, un citat frumos: Cei slabi de înger nu vor pătrunde în vecii vecilor în necruţătoarea şi meschina împărăţie a iubirii, pentru că femeile se dăruiesc numai bărbaţilor îndrăzneţi, aşteptând de la ei să le insufle acea siguranţă de sine după care tânjesc atâta pentru a putea înfrunta viaţa.

8. Adam şi Eva, Liviu Rebreanu

E un roman de dragoste foarte frumos construit, dar care poate părea uşor greoi la citit, ca mai toate cărţile lui Rebreanu, de altfel. O recomand celor care cred în magie, în reîncarnare, în vieţi anterioare şi ulterioare, în iubiri care sunt predestinate să se caute şi să se găsească peste timp. Fără să ştie de ce şi, mai ales, cum…

9. Chemarea îngerului, Guillaume Musso

E un roman pufos de dragoste primit de la Irina care descrie un cadru ceva mai actual, adaptând cumva povestea la vremurile actuale. Are în prim-plan o încurcătură de telefoane, doi oameni situaţi la capete diferite de lume şi, la mijloc, o răpire, elemente care, amestecate, generează un roman numai bun de citit într-o dup-amiază ploioasă de aproape toamnă. Recomand. Mai ales că acţiunea se plimbă şi prin Paris.

10. M-am hotărât să devin prost, Martin Page

După ce anul trecut am văzut (şi am scris aici despre) piesa de teatru cu acelaşi nume şi mi-a plăcut teribil, mi-am zis că trebuie să citesc neapărat şi cartea. Doar că a durat puţin. Însă, în esenţă, ideea principală e aceeaşi, fapt care mă face să apreciez şi mai mult calitatea actului artistic. Vi le recomand pe amândouă: şi cartea, şi piesa. Poate nu în oridinea în care le-am savurat eu.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.