Jurnal

Definitia lucrurilor simple

11 octombrie 2013

flowerMă tot întreb de vreo câteva zile în care mi-e dat să aud pretutindeni tot felul de variante şi exemple care-s lucrurile alea simple care ne fac viaţa mai frumoasă. Unii vor o maşină, alţii o prietenă, alţii vor un copil, unii vor să doarmă, unii să mănânce, alţii să treacă sesiunea. Unii vor să curgă timpul mai repede, unii vor să crească, unii vor un cadou, altora le e sete şi, jur!, cică nimic nu i-ar face mai fericiţi decât o sticlă de nu ştiu ce…

Eu n-am analizat niciodată prea mult aspectul acesta simplist al vieţii pentru că, recunosc, mi-a scăpat din vedere. Dar am ajuns să trăiesc nişte pasaje din viaţă în care mi-am dat seama că un zâmbet nu mai e destul ca să faci ziua cuiva mai frumoasă, că o floare ruptă de pe marginea şoselei şi aşezată-n păr nu mai are acelaşi farmec dacă nici coafura nu ajută, că o ciocolată nu mai vine la pachet cu instinctul de-a o mânca, ci cu gândul otrăvit că îngraşă şi că ar trebui înainte de toate amânată, daca nu evitată de-a dreptul. Nici batista nu mai e apreciată ca odinioară (nici dac-o ai, nici dac-o dai), iar lectura de seara nu mai e demult un obicei liniştitor pentru o mare majoritate a populaţiei.

Trasul chiulului a devenit o obişnuintă, nu o plăcere vinovată de experimentat (doar!) din când în când, atunci când ne paşte subit dorul de ducă. Suflatul într-o păpădie nu se mai practică, pentru că puful ţi se prinde-n părul proaspăt spălat şi deranjează sau nu dă bine-n poză. Trifoiul cu patru foi nu se mai caută în lanuri întinse, că norocul acum ţi-l faci oricum cu mâna ta, deci… ce folos? Iar “mă iubeşte, nu mă iubeşte” jucat pe-o floare cu petale portocalii e un soi de legendă demult uitată şi-ngropată. În fond, cui îi trebuie astfel de superstiţii, de poveşti, de invenţii, de iluzii?

Ei bine, nu ştiu ce-ar trebui să însemne lucrurile simple, în contextul acesta. Dar eu ştiu că ultima dată când un băiat simpatic mi-a descuiat o uşă în faţa căreia aşteptam deziluzionată un salvator care să-mi taie de la rădăcina un timp pe care-l întârziasem deja, ziua mea a virat brusc către soare. Apoi, un 8 martie s-a convertit miraculos din groaznic în sublim când un necunoscut m-a oprit pe neaşteptate pe stradă şi mi-a dăruit, în întunericul pustiu şi rece al oraşului, o zambilă. Altă dată, o ploaie pe care-am dorit-o plăpând, pornită exact când m-aş fi aşteptat mai puţin, m-a sechestrat în faţa vitrinei unui magazin dincolo de care stătea, în aşteptare, o prietenă bună pe care n-o mai văzusem demult.

O ninsoare domoală venită pe neaşteptate dincolo de fereastra unei cafenele. Un SMS dorit, aşteptat, evocat, primit într-o seară în care mă consolasem, deja, cu un gând mult prea greu de îndurat pentru perna-mi pufoasă. O carte pe care mi-am propus s-o citesc şi de care-am uitat şi peste care am dat întâmplător într-o zi în care, într-o bibliotecă, s-a-ntamplat să nu caut nimic. Un fel de mâncare la care-am râvnit pe muţeşte şi pe care mi l-a pregătit mama la cina. Un căţel pufos care m-a lins pe mână. Ceva dulce pe farfurioara ceştii de cafea. Un „mi-e dor de tine” scris pe-un autocolant şi vârât pe ascuns în buzunarul de la halat. O gluma bună care descreţeşte fruntea, atunci când concentrarea mea depăşeşte limitele legale.

Un compliment făcut într-o zi cu debuturi mohorâte. Un machiaj frumos care să reînvie cheful. O clipa de inspiraţie, un gest romantic făcut la indemnul unui impuls de moment.

O fugă prin parc cu tălpile goale. O ploaie savurată cu geamul deschis. O fructă mâncată direct din copac. Un film frumos care să te zguduie şi să te ţină pe jar până la final. O felicitare colorată. O prăjiturică cu răvaş. Un cântec cu suflet. Şi răspunsurile frumoase pe care le născocim frecvent din străfundurile cele mai adânci ale imaginaţiei, atunci când trebuie să le explicăm copiilor din jurul nostru esenţa măruntă a vieţii.

Astăzi, într-o clipă de inspiraţie, îndrăznesc să vă provoc! Aşa că vă-ntreb: care-s lucrurile alea simple, frumoase, care vă fac să zâmbiţi? Să ne inspirăm reciproc, zic! Şi, dacă-i posibil, poate încercăm şi-o definiţie…

COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesănd free.cosmote.ro/bursa.

 

Foto: http://www.flickr.com/photos/digitalgopher/2078466280/

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde Alexandra 11 octombrie 2013 la ora 11:44

  Un „Neata, frumoaso” care tocmai mi-a inseninat ziua, un buchet colorat de flori de primavara primit la o prima intalnire pe un 1 martie, un buchet superb de trandafiri primit la 7 dimineata in ziua cand am implinit 21 de ani, o cafea bauta intr-o dimineata de vara, un zambet pe furis, o privire care te dezbraca de toate gandurile rele, pasiuni comune, o carte care te pune pe ganduri, lucruri pe doresti sa le vezi indeplinite. Asta e o mica parte din lucrurile simple, dar frumoase, care ma fac sa zambesc.

 • Raspunde Valeria 11 octombrie 2013 la ora 11:52

  Lucrurile mici si frumoase? Acestea sunt cele care de fapt ne fac fericiti. Asa simt eu, cel putin, cand vad cum un gand se transpune perfect intr-o fotografie. Sau senzatia pe care o ai cand incepi o carte buna, de parca ai castigat un nou prieten, pe viata. Imbratisarile de ramas bun si saruturile de revedere, ceaiul fierbinte intr-o zi ploioasa. Cred ca o definitie ar fi: Daca fericirea este un cantec, fiecare nota ar fi reprezentata de cate o clipa minunata.

 • Raspunde Marian 11 octombrie 2013 la ora 14:37

  lucrurile simple nu se definesc, decît, poate, prin „nimicuri”, dar unele care ne schimbă – un zîmbet fugar în autobuz, o ușă deschisă la timp (e una din marile surprize, din păcate….), o rază de soare care te trezește, o cafea oferită exact la timp…..

 • Raspunde giovanny8989 12 octombrie 2013 la ora 11:25

  Lucrurile simple intotdeuna ne surprind, ele nu se definesc, dar daca ar fi definite, ar insemna ca ele sunt micile bucurii ale vietii noastre triste…

 • Raspunde Narcis 13 octombrie 2013 la ora 22:40

  Si poate ar fi gresit sa dam o definitie, ele exista pentru fiecare si e suficient.. . iar daca am presupune ca toate lucrurile simple sunt complexe iar cele complexe sunt simple, lumea ar evita multe zile amare. Dintotdeauna oamenii se inclina spre lucrurile complicate. Ce la indemana este simplitatea si cum o alungam aproape de fiecare data!

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.