Carte Lecturile lunii

Lecturile lunii – septembrie (2013)

6 octombrie 2013

1. Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii, Aurora Liiceanu

Am evitat multă vreme cărţile cu tentă psihologică, însă aceasta, primită cadou, m-a atras prin titlu-i enigmatic. E o carte care vorbeşte despre Zelda Fitzgerald şi Helda Hemingway, soţiile celebrilor scriitori ai căror nume nu cred că mai necesită lămuriri suplimentare, şi care aşază două destine total contrastante. Pe mine această lectură m-a făcut să dau buzna la bibliotecă, să cunosc mai bine operele celebrilor scriitori, având în vedere că, protrivit autoarei, există o legătură între romane şi căsnicii. Pentru mine, există o temă de efectuat. Despre carte am mai scris şi aici.

2. Despre ce vorbim când vorbim despre iubire, Raymond Carver

Când am dat peste cartea asta la bibliotecă, mi-a făcut cu ochiul. Însă nu e ceea ce mă aşteptam. Contrar opiniilor pozitive de pe coperta patru, volumul în sine nu e cine ştie ce. E o colecţie de eseuri care redau episoade din viaţa unor oameni obişnuiţi în care sunt prezente diferite forme ale iubirii. Mie nu mi-a plăcut.

3. Dacă într-o noapte de iarnă un călător, Italo Calvin

Mie nu mi-a plăcut. E o carte greoaie, care te poartă prin multe planuri, lucru care te ţine într-o mare tensiune până la final. Recunosc, începutul e foarte promiţător, primele pagini merită citite ca prolog pentru fiecare roman. Dar nu m-am identificat cu personajul principal, Cititorul, deşi n-aş fi zis asta în primă fază.

4. O perfectă zi perfectă, Martin Page

Un roman simpatic care te face să visezi uşor, scoţându-te din starea de monotonie. E de citit fie seara înainte de culcare, fie pe drumuri.

5.  Şoapta inimii, Jan-Philipp Sendker

Cartea aceasta am primit-o de la Raluca şi, recunosc, mi-am dorit-o pentru titlu. Nu m-a dezamăgit, e o poveste frumoasă construită în jurul unor tradiţii şi-a unui destin care se desfăşoară în limitele unor rigori care ţin de spiritualitate, şi nu de legi ori prejudecăţi. Merită încercată.

6. O carte închisă, Gilbert Adair

Nu mi-a plăcut. Romanul e un soi de artă poetică, se vrea un text despre crearea unui roman, însă nu e cine ştie ce. E a doua carte a lui Adair pe care o citesc şi m-am convins: alta nu mai încerc.

7. Britannia Road 22, Amanda Hodgkinson

E cartea câştigată la concursul organizat de Oana şi, recunosc, a zăcut ceva vreme în bibliotecă, pentru că am vrut să-i rezerv o anumită călătorie cu trenul. Titlul nu mi-a spus mare lucru, am avut reţinerile mele în ceea ce-o priveşte, dar vă zic că nu e cazul. E o carte care vorbeşte despre război, şi, mai ales, despre cum rezonează un cuplu polonez cu toate obstacolele pe care un astfel de eveniment le generează. Printre pagini, e multă suferinţă. Dar e o lectură care merită.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

 • Raspunde paul 6 octombrie 2013 la ora 19:55

  de ce dumnezeu iti place doar literatura de consum dintre toate cartile bune actuale?

  • Raspunde Alexandra Bohan 6 octombrie 2013 la ora 20:29

   Paul, asta îmi cade în mână. Despre multe dintre cărţi am auzit păreri bune, aşa că am decis să le-ncerc. Însă nu m-aş pripi să le clasific pe toate sub emblema literaturii de consum. În categoria aceasta, eu aş încadra mai degrabă cărţile alea din colecţii precum Chic-lit etc. (Le ştii, au copertă foarte colorată, autoare cunoscute pentru genul acesta de literatură şi tot aşa.) În plus, mie nu-mi plac toate cărţile citite, după cum se vede. Multe-s nominalizate şi la categoria „aşa, nu”. Dar aştept cu interes recomandările tale. Sper, totuşi, să nu cuprindă ceva cu subiecte din viaţa satului. Nu le gust. 🙂

 • Raspunde Oana 6 octombrie 2013 la ora 23:41

  Ma bucur sa aud ca ti0a placut cartea. 🙂
  Eu sunt curioasa de Italov Calvino, am auzit o gramada de recomandari, sa vedem cand pun mana pe o carte totusi.

 • Raspunde Ana 9 octombrie 2013 la ora 14:04

  Mi-a plăcut la nebunie supuse sau rebele. E un zbucium lectura, dar am citit-o pe nerăsuflate. Să testăm recomandările, zic.

 • Raspunde Raportul meu pentru biblioteca bloggerului român | Anca Balaban Popa- Iscu 13 ianuarie 2014 la ora 3:18

  […] Alexandra si Corina banuiesc ca voi ati citit cateva carti pe care mi-as fi dorit sa le citesc eu. Sunt […]

 • Lasa un raspuns

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.