Jurnal

În toate zgomotele lumii

27 februarie 2014

love-quotes-card-11În fiecare an, când primăvara dă în pârg, se deschid cuferele cu citate şi se-nşiră, prin toate felicitările mai mult sau mai puţin personalizate, câte-o mână de fraze menite să impresioneze până la îmbrăţişări şi lacrimi. Uneori, înşiruirea celebră de cuvinte îşi face efectul chiar mai repede decât s-ar fi aşteptat iniţiatorul, însă, uneori, ea vine ca un „remember” subtil care nu face altceva decât să spulbere magia primei lecturi.

De când am „studiat” în clasa a IX-a un modul la limba română despre iubire (unde toţi credeam c-o să luăm 10, că doar la 16 ani eram experţi deja, nu-i aşa?), recunosc că mi-au trecut pe sub mână cam toate citatele uzuale pe care îndrăgostiţii obişnuiau fie să şi le pună la status pe mess (atunci), fie să le transcrie, caligrafic, pe cartoane colorate (la ocazii superspeciale). Aşa se face că acum, la o vârstă nu foarte înaintată, totuşi, mi-e cam greu să rămân cu adevărat impresionată de un copy/paste al unui citat (prea) celebru, pentru că, în toată familiaritatea asta, eu, una, îmi doresc… altceva, ceva ce nu ştiu, ce n-am mai auzit, ce n-am mai citit, ceva care să mă lase mută de uimire şi care să-mi dea gânduri bune de gândit, de memorat, de păstrat. Previzibil, nu?

Chiar şi aşa, mie mi-e greu să-nţeleg de ce lumea se arată atât de impresionată când citeşte sms-uri cu texte precum „Te iubesc nu doar pentru ceea ce eşti, ci şi pentru ceea ce sunt eu când sunt cu tine” sau „Nici un bărbat sau femeie din lume asta nu merită lacrimile tale, iar cel care le merită nu te va face să plângi.” (Şi mai sunt, desigur, şi altele…). Suntem o mână de limitaţi sau alegem, de fapt, ceea ce ne e la-ndemână? Ne e greu să credem că o căutare mai atentă ne va duce exact către cuvintele potrivite sau, dimpotrivă, renunţarea noastră ascunde un „las-o, bă, că merge-aşa”?

Eu cred în cuvinte frumoase, în revelaţii sublime, în fragmente care ascund, dincolo de slove, înţelesuri divine. Dar mai ştiu că ele nu se găsesc aşa, din două click-uri şi trei vizualizări, fapt pentru care, uneori, se impune de la sine o cercetare riguroasă şi fermă. Pentru că originalitatea în sine presupune efort şi curaj, voinţă şi căutări, un pic de inspiraţie şi în niciun caz renunţare, desigur, toate acestea adunate pe fondul unei sincerităţi care să motiveze continuu. 

N-aş fi scris textul acesta dacă n-aş fi găsit alaltăieri undeva pe facebook un citat de-al lui Paul Eluard care spune că „aud vibrând vocea ta în toate zgomotele lumii”. Mai întâi, mi s-a părut un citat frumos şi-atât. Apoi, mi-am zis că aş putea eu însămi să-l transcriu şi să-l împart cu voi, tot pe facebook. Şi, de îndată ce am decis să execut manevra cu pricina, un gând rătăcit m-a făcut să asociez „vocea” cu citatele pe care ni le scriu frecvent oamenii în felicitări şi pe wall şi, astfel, într-o fracţiune de secundă, mi-am zis că poate există, în cuvintele lui Eluard, dincolo de zgomote şi metafora erotică, un înţeles demn de reţinut şi aplicat şi în viaţa reală.

Pentru că, până la urmă, ceea ce ne scriu oamenii în felicitări şi-n mesaje şi pretutindeni e tot vocea lor, chiar dacă, la final, în paranteză e-un alt nume, mai celebru şi mai învăţat. Şi dacă alegem să ne metamorfozăm, preţ de câte-o eternitate de carton, în fragmente de-ale lui Victor Hugo, Gabriel Garcia Marquez, Ionel Teodoreanu şi alţii, de ce ne aşteptăm să fim recompensaţi diferit, să fim aleşi(i), să fim cei de dincolo de zgomote lumii? Pentru că ni se pare că suntem prea grozavi dacă plimbăm un fragment de ici, colo? Pentru că isprava cu copy/paste-ul merită o recompensă într-atât de valoroasă?… De ce?

Mie mi se pare că n-are nici un sens să vrei să fii văzut, când te ascunzi pe după paravane. Iar ca să fii auzit, printre toate zgomotele lumii, ideal ar fi să nu strigi ce strigă mulţimea. Dar, desigur, depinde şi cine îţi este (publicul-)ţintă.

Voi ce scrieţi pe felicitări, în sms-uri amoroase, în descrierile la pozele-n doi? Citate, versuri, teiubesc-uri?

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.