Jurnal

Nu poţi să schimbi cine eşti

18 februarie 2014

51386_3După o perioadă în care am exersat niscaiva tehnici care să mă facă să fiu altfel decât am fost până acum, am ajuns la concluzia că nu prea poţi să schimbi cine eşti tu cu adevărat. Ştiu că poate suna uşor general, poate chiar superficial pe alocuri, dar e o concluzie testată şi atestată. Sau, poate, e doar slăbiciunea mea de om care nu s-a putut converti pe deplin la o altă personalitate cea care vorbeşte acum, caz în care nu ştiu, sincer, cum aş putea să(-mi) explic fenomenul în sine.

Cert este că am profitat de iarnă şi de noul an ca să-mi aşez pe-un raft nou nişte obiective care nu păreau aşa de greu de îndeplinit. Şi am încercat să mă ţin de ele cu dinţii, în ideea în care asta ar fi reuşit să mă facă să fiu mai nepăsătoare faţă de lucrurile neimportante din jur, mai puternică, mai vindecată de optimismul ăsta incurabil care se ţine scai de mine, mai ancorată-n realitatea asta care se poate dovedi de-a dreptul mizerabilă câteodată. Şi n-am reuşit. Aşa că m-am întors, spăşită, la vechea condiţie de visător, de om care-şi caută marile împliniri în dragoste şi pretutindeni, iar, şi iar, şi iar…

Evoluăm. Nu suntem niciodată aceiaşi, noi, cei de azi, cu noi, cei de acum câţiva ani. Dar fondul rămâne mereu, indiferent de riduri, de culoarea părului, de idealuri care (nu) se-mplinesc întotdeauna şi care sfârşesc înlocuite cu altele . Şi, în ciuda eforturilor noastre răzvrătite de-a deveni uneori alţii, câteodată un simplu expir ne dă de gol, aşa, fără preaviz, întorcându-ne în punctul de la care am plecat cu atâta entuziasm şi determinare.

Nu poţi să schimbi cine eşti. Poţi doar să te şlefuieşti, să îţi mai pileşti pe ici, pe colo, colţurile personalităţii, să-ţi mai lăcuieşti puţin, ca să nu mai scârţâie, balamalele sufletul zgomotos de obosit. Dar nu poţi să devii altcineva, oricât de fierbinte ţi-ai dori uneori, câteodată, din când în când.

Dar poate că e bine să-ncercăm, poate că, aşa, vom mai afla despre noi una, alta. Pentru că nimic nu e întâmplător, nu-i aşa?

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.