Jurnal

Inteligenţi sau frumoşi?

25 martie 2014

disneyCâteodată mi se pare că mă învârt printre ipocriţi. Şi nu, deşi m-am străduit vreme-ndelungată să găsesc partea bună a acestui aspect, nu am reuşit niciodată până acum, în ciuda tuturor eforturilor mele de a-i înţelege pe oameni. Pentru că nu e nimic miraculos în a găsi pretutindeni figuri care se plâng, mai ales atunci când îşi etalează, cu neprefăcute argumente, defectele pentru care şi-ar dori diverse, precise îmbunătăţiri, gândite-ndelung şi râvnite intens.

Recunosc, eu însămi am avut o perioadă în care aş fi ajustat, pe ici, pe colo, câte ceva la propriu-mi trup. Apoi, pentru că propriul proces de educaţie mi se părea incomplet -vitregit de lucrurile alea pe care toată lumea pare să le ştie, deşi ţie nu ţi le spune nimeni, niciodată-, iar soluţiile care mi-ar fi adus corpul visat îmi erau imposibil de aplicat, am început să-mi doresc să schimb câte ceva la propriul meu fel de a fi. Şi, spre bucuria mea, aici am avut mai multe reuşite care s-au produs sub forma unor schimbări, dar care, desigur, n-au venit imediat, n-au venit toate-odată şi nu, sub nicio formă nu s-au produs uşor, cât ai bate din palme…

Scriu acest text pentru că, de când am decis să nu mă mai lupt cu câte-un curent care mă revoltă şi să mă împac cu mine însămi, am constatat cât de contradictorii sunt uneori părerile noastre. Adică, da, ne-ar plăcea să fim apreciaţi pentru felul nostru de-a fi, pentru ideile noastre, pentru cărţile citite, deşi ne împodobim conştiincios în fiecare dimineaţă. Ne-ar plăcea să ni se spună în permanenţă că suntem deştepţi, deşi muncim asiduu prin săli de fitness şi ne programăm conştiincios pe la saloane, ca să arătăm (mai) bine decât predispoziţiile cu care ne-a înzestrat genetica. Defilăm prin haine alese riguros la care asortăm pantofi şi accesorii, dar, atunci când suntem întrebaţi, preferăm să spunem că ne-ar plăcea să ne iubească cineva nu pentru părul blond sau negru, pentru bustul impunător sau pentru conformaţia atletică, ci pentru personalitatea noastră complexă, pentru generozitate, pentru creativitate, pentru toate lucrurile alea care se-ascund atât de bine dincolo de fuste scurte şi de aparenţe.

Însă, deşi teoriile şi basmele ne învaţă că da, nu ar trebui să ţinem cont atât de riguros de ceea ce se vede, cunosc oameni care se simt de-a dreptul ofensaţi atunci când ceilalţi le laudă doar câte-o calitate dintr-asta de-a interiorului. Şi spun asta pentru că eu însămi am rămas nedumerită şi oarecum şocată atunci când, la o petrecere, un tip simpatic mi-a lăudat inteligenţa şi nu rochia pentru care mă strofocasem, vreme de vreo două săptămâni, să găsesc o combinaţie care să respecte normele esteticului şi care să-mi scoată în evidenţă nimic altceva decât, fireşte, exteriorul.

Dar faptul că tu te aranjezi în oglindă două ore şi Făt-Frumos îţi remarcă inteligenţa, sufletul, sau, eventual, sonoritatea numelui, spre exemplu, nu e ceva neobişnuit. La urma urmei, s-au făcut şi nişte bancuri (chiar foarte bune!) pe tema asta, deşi, atunci când ţi se-ntâmplă pe bune, ţie îţi cam vine să-i crăpi capul interlocutorului şi nu să râzi. Iar în momentul ăla, orice ai fi învăţat până atunci despre frumuseţe, inteligenţă şi „războiul” dintre ele, te cam scuturi splendid şi instant de toate teoriile care îţi spun că sufletul contează, că ce e în interior, de fapt, e ceea ce ar trebui să căutăm atunci când alergăm, conştiincios, după figuri drăguţe şi trupuri ispititoare şi te gândeşti, serios, să mai judeci puţin datele problemei.

Eu nu cred că frumuseţea exclude inteligenţa. Nu cred că inteligenţa înseamnă, automat, lipsa frumuseţii. Şi da, cred cu tărie că le poţi avea pe amândouă, dacă-ţi doreşti cu adevărat. Pentru că n-am văzut, până acum, oameni urâţi cu sufletul frumos. Întotdeauna e ceva-n privirea lor, în energia pe care-o emană, care trădează riduri, măşti, rigidităţi. Dar poate că greşesc şi, de fapt, altele-s regulile jocului şi-ale vieţii.

Dac-aţi avea de ales, ce-aţi vrea să fiţi mai mult? Inteligenţi sau Frumoşi?

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

  • Raspunde Ionut 27 martie 2014 la ora 16:58

    Nu te mai straduii sa ii intelegi pe oameni, oamenii sunt… oameni iar lumea nu-i perfecta.

  • Raspunde Lucian 28 martie 2014 la ora 17:22

    Eu as vrea sa fiu Inteligent pentru ca frumos sunt deja :D. Sunt al doilea hater :).

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.