Jurnal

Tu ştii cel mai bine

1 iulie 2014

Uneori e incredibil de greu să iei o decizie. Uneori, viaţa îţi aşază-n cale circumstanţe la care n-ai fi gândit în veci şi care te provoacă la nopţi de chin şi de nesomn în care frămânţi, de voie, de nevoie, argumente şi contraargumente ca să te convingi şi ca să decizi ce ar trebui să faci. Şi, desigur, tentaţia e să amâni, să mai întrebi, să te sfătuieşti în stânga şi-n dreapta, poate-poate cineva îţi va servi pe tavă o soluţie miraculoasă care să preschimbe întreaga stare de agitaţie cu una de echilibru deplin şi, desigur, cu una de confort că, dacă lucrurile ies rău, poţi da vina oricând pe cel care ţi-a oferit alternativa.

Numai că oamenii nu înţeleg un lucru. Un sfat e un sfat şi-atât, e o părere, e o sugestie. Puterea de decizie o ai, de fapt, tu, dincolo de orice ţi s-ar spune că ai putea sau ar trebui să faci.

Când am o dilemă, investighez fenomenul întrebând, construind scenarii fictive, rotind şi modificând ipoteze în speranţa că, la final, rezultatul mă va duce acolo unde vrea eu. Primesc sfaturi (uneori mai multe decât aş vrea), le ascult, le cântăresc şi le aşez riguros pe balanţa verdictului indecis, încercând să privesc obiectiv perspectivele generos de subiective pe care mi le oferă ceilalţi. Şi, dacă, desigur, reuşesc să mă conving pe mine însămi că lucrurile nu au cum să iasă rău, decid, aplic şi, fireşte, merg mai departe.

Pentru că nimeni nu ştie mai bine decât tine de ce ai nevoie. Nimeni nu ştie ce gândeşti, de fapt, chiar şi atunci când pare că nu te gândeşti la nimic. Nimeni nu ştie ce vis te frământă noaptea, ce coşmaruri nu-ţi dau pace ziua, ce gânduri agitate îţi distrag atenţia chiar şi de la gesturile involuntar de monotone. Şi, din acest motiv, e întotdeauna mai bine să decizi singur. Chiar dacă lucrurile n-or să iasă bine, măcar va fi eşecul tău, nu al celor care, prin bunăvoinţa lor, ţi-au pus piedică atunci când ai sperat să-ţi întindă o mână de ajutor.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.