Carte

Minciuni pe canapea, Irvin D. Yalom

25 octombrie 2014

minciuniPe mine cartea aceasta m-a învăţat (sau mi-a reamintit, mai bine zis) că indiferent de profesia pe care o alegem, fiecare are o doză de vulnerabilitate (a omului faţă de om, cum am gândit-o iniţial) care se manifestă mai devreme sau mai târziu. Suntem sensibili, însă nu toţi la fel de tare şi nu toţi ne manifestăm cu aceeaşi intensitate. Iar halatul alb, ca şi numeroasele studii efectuate asupra psihicului uman, nu ne protejează nici de boli, nici de vicii, nici de alte „contaminări şi defecţiuni emoţionale”.

Subiectul cărţii aşază faţă în faţă clienţi şi terapeuţi, explorând ramuri ale psihanalizei care, de obicei, rămân blocate între barierele contractului confidenţial care le permite pacienţilor să îşi descarce şi să-şi rezolve propriile probleme interioare. E o temă interesantă dacă ne gândim că mulţi dintre noi nu ştim, de fapt, cu ce se mănâncă o sedinţă la terapeut. Eu, personal, n-am ştiut. Dar, citindu-l pe Yalom, al cărui stil aerisit nu e ticsit de noţiuni teoretice greu de digerat, ci dimpotrivă, am realizat că povestea e mult mai complicată decât simpla confesiune a celor „cu probleme”.

Minciuni pe canapea e o carte despre terapeuţi care se confruntă cu cazuri deosebite de pacienţi care se îşi propun să profite de „angajaţii” lor. Subiectul cărţii aşază, în paralel, tipologii diferite care se joacă nu doar cu încrederea terapeutului, ci şi cu mintea cititorului care, dincoace de pagini şi de subiect, compătimeşte şi încearcă să înţeleagă problema odată cu expertul.

Mie mi-a plăcut cartea şi, recunosc, m-a stârnit să mai citesc şi altceva de Yalom, şi altceva cu subiect psihologic, în general. O recomand tuturor celor care vor să afle, într-o manieră aerisită şi captivantă, câte ceva despre ce se petrece dincolo de uşile închise ale terapeuţilor, pe canapele care aud, zilnic, poveşti, şi plângeri, şi „nu-înţeleg”-uri pline de controverse.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.