Carte

Paula, Isabel Allende

31 octombrie 2014

editura-humanitas-isabel-allende-paulaRecunosc că, poate, Paula nu a fost cea mai potrivită alegere de lectură pentru seria de autor Isabel Allende. Însă, chiar şi aşa, romanul m-a ţinut „pe jar” câteva zile şi m-a determinat, prin scriitura-i fină şi presărată cu cicatrici şi zâmbete, să mă-ntorc mereu s-o deschis şi să mai citesc câte-o pagină.

Spun că nu a fost alegerea cea mai inspirată, pentru că romanul are o tentă autobiografică şi face mereu referire la celelalte cărţi ale autoarei. Şi, cu toate că mi-am trecut pe o listă de lecturi şi celelalte volume, dintre care cel mai mult mi-aş dori să citesc Casa spiritelor, romanul de debut al autoarei, în volumul Paula se face referire şi la câteva dintre celelalte cărţi, la ce oameni din viaţa reală au inspirat-o pe autoare să conceapă un personaj sau altul şi la ce scene au determinat-o să redacteze o istorioară.

Romanul Paula e o carte care vorbeşte mult despre moarte şi despre „energiile” din jurul sfârşitului vieţii, cât şi despre călătoria pe care o facem de-a lungul anilor, încă de la naştere. Pentru că Paula e fiica autoarei, care a murit în 1992 de porfirie. E un roman trist, structurat sub forma unei scrisori mai lungi, în care mama îi povesteşte, prea târziu, fiicei, poveşti din propria-i viaţă pe care nu i le-a spus niciodată şi pe care ştie că, totuşi, adoratu-i copil nu le va citi niciodată.

E o carte tristă, dar care subliniază că, pe lume, dragostea de mamă e nemărginită, rotundă, infinită şi despre sacrificiul şi dorinţa de a-i păstra etern pe cei cei care-i iubeşti, mai ales pe proprii copii.

O recomand, pentru doza de sinceritate şi pentru autenticitatea confesiunilor care te fac să-ţi dai seama că nu există nimic mai frumos pe lume decât familia şi că, atunci când iubeşti cu adevărat, legăturile emoţionale continuă să trăiască şi dincolo, dincolo de timp şi de moarte.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.