Jurnal

Egoismul părerilor

3 februarie 2015

opinionEra o vreme când aveam grijă să-mi exprim dechis şi clar toate mulţumirile, şi, mai ales, nemulţumirile, în forma lor brută, neşlefuită. De aici, recunosc, mi s-au tras destul de multe ponoase, pentru că oamenilor nu le place sinceritatea, adevărul, gândul cel mai onest şi mai lipsit de poleială. Aşa că, între timp, am învăţat să tac şi să evit să-mi mai exprim opiniile formate în urma datelor expuse, mai mult sau mai puţin evident, pe tava încâlcitei realităţi, decât dacă ele mi se cer… cu insistenţă.

Pentru că, în tot acest joc în care nemulţumiţii cei mai fricoşi te aprobă şuşotindu-ţi la ureche rezultatul raţionamentelor lor, pentru că nu au curajul să-şi exprime deschis şi liber durerile, întotdeauna cel care îşi asumă responsabiliatea şi trage greul dacă lucrurile nu ies bine e cel care deschide gura. Restul sunt nevinovaţi, prinşi de circumstanţe într-o situaţie pe care pretind, deseori, că nici n-o cunosc, de care nici n-au auzit, cu care n-au, eventual, nicio tangenţă şi de care se dezic negreşit cu o viteză care ar bate toate recordurile lumii.

Îi apreciez pe oamenii care, da, au o opinie. Dar îi şi detest în aceeaşi măsură când îi văd fofilându-se pentru că „na, nu ştiu ce să zic” şi pentru că „mai bine spune tu, că eu nu mă bag”. Iar în ultima vreme i-am tot văzut, i-am tot încurajat -fără folos- să-şi spună oful, le-am tot studiat tehnica fricoasă care-i determină să se mulţumească să comenteze de pe margine şi, într-o zi, sătulă de atâta prefăcătorie, am decis să nu-i mai apăr. În fond, fiecare pasăre pe limba ei piere. Sau, deseori, pe propria-i tăcere…

Sunt egoistă, ştiu. Dar nu mai vreau să pierd cu dreptatea-n buzunar. Pentru că până una, alta, eu am (grijă să am mereu) o opinie şi sunt capabilă să o exprim vorbind pentru mine.

Iar faptul că n-am nevoie de alţii să facă asta în locul meu… e alt subiect de discuţie.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.