Carte

Sex, shopping şi un roman, Alain de Botton

11 martie 2015

Alain de Botton e unul dintre autorii mei preferaţi. L-aş aşeza mai degrabă în acelaşi raft cu Beigbeder, pentru că, într-un fel, stilul realist al scrierilor se îmbină foarte bine cu interpretările de dincolo de înţelegerea noastră care se-mpiedică, deseori, în ritualuri cotidiene.

Şi-acum, să vă explic.

Se spune că unele cărţi „ne pică” în mână exact atunci când avem nevoie de ele. Ei bine, Alice, personajul principal feminin al acestui roman are 24 de ani, cam câţi am şi eu acum. Şi, da, m-am identificat pe alocuri cu ea, mai ales în stările de singurătate pe care autorul i le descrie cu o precizie pe care am invidiat-o şi am înţeles-o până la ultimul paragraf.

Alice e o ciudată, adică o „deosebită” care are o viziune aparte a dragostei ce implică nu neapărat rozuri şi pufuri şi alte chestii dintr-astea pe care le asociază muritorul de rând cu noţiunea de romantism, dar care încearcă mereu să despice, în cuplu, motivele pentru care cel de lângă ea face toate acele lucruri pe care el ştie doar că le… face.

Pe scurt, Alice gândeşte prea mult. Şi în relaţia ei, analizată din perspectiva el-ea, încearcă să găsească justificarea fiecărui gest şi gând al partenerului, pentru a-i fi pe plac. Asta până într-o zi, când, întâmplător, Alice întâlneşte pe cineva cu care este mai compatibil şi cu care şi rămâne, în final, dincolo de răscoala aceasta de interpretări cu care convieţuieşte aproape un an de zile.

Din această carte, eu am învăţat (sau, mai bine spus, mi-am reamintit) că fiecare vine într-o relaţie cu un bagaj emoţional şi cultural. „Nu suntem singuri decât până la iubirile noastre cele dintâi”, citisem undeva, pentru că, ulterior, în orice dragoste, în orice relaţie, vom purta mereu cu noi fantoma experienţelor trecute. Şi am mai învăţat că, de multe ori, gânditul excesiv poate ucide spontanul frumos, dar, în acelaşi timp, poate dovedi (încet, dar sigur), incompatibilităţile dintre doi oameni.

V-o recomand, la fel cum vă recomand şi Eseuri de îndrăgostit. Lectură uşoară, cu multiple referinţe din literatură, care poate să-ţi deschidă puţin (mai mult) ochii… minţii. Puţin… 🙂

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.