Advertoriale

Training, workshop, seminar, joc

28 martie 2015

Cred foarte mult în educaţia non-formală. Adică în tipul acela de învăţare care nu presupune să pierzi zile, nopţi, săptămâni întregi  încercând să asimilezi tone întregi de informaţie peste care se-aşază praful după ce-ai predat foaia de examen. Şi, din experienţa proprie, ştiu că acest fel de activităţi te ajută să te (re)descoperi într-o manieră liberă şi creativă pe care sistemul de învăţământ în vigoare nu prea o permite.

Acum ceva vreme, am participat la un seminar care avea menirea de a-i pregăti pe elevii-membri ai unei asociaţii recunoscută la nivel naţional, care are „filiale” în şcoli din diferite oraşe ale ţării, în vederea creşterii eficienţei proiectelor viitoare. Aşa se face că, timp de un week-end întreg, aproape 200 de elevi din toată ţara s-au întrunit şi-au învăţat, după un program riguros, încărcat de conferinţe, jocuri şi poveşti de succes, câteva noţiuni despre lucrul în echipă, leadership şi proiecte, printr-o serie de jocuri, care mai de care mai interactive.

De atunci, de vreo câţiva ani, mai precis, ani, particip şi eu la astfel de activităţi, în funcţie de timp, tematică şi costuri. Nu refuz, dacă am certitudinea că pot să ajung, pentru că ştiu că am, de fiecare dată, câteva ceva de învăţat. Şi până acum n-am regretat niciodată, pentru că am plecat mai mereu cu ceva, dacă nu cu reţeta succesului (aşa cum am auzit că speră multă lume!), măcar cu reţete pe bune în urma unor jocuri de gătit mâncare, dar întotdeauna cu satisfacţia că am cunoscut oameni noi şi câteva exemple care să ateste (sau nu) lucruri deja cunoscute.

Trebuie să recunosc, îmi place faptul că se investeşte în educaţie. Că ONG-uri şi instituţii organizează activităţi din care elevii, studenţii, oamenii învaţă ceva, într-un mod plăcut, relaxat. Pentru că aşa se stimulează creativitatea, prin exerciţii şi jocuri de gătit, de exemplu, nicidecum pe fond de stres, oboseală, aglomeraţie… Sau, cel puţin, aşa susţin cercetătorii americani.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

  • Raspunde Mirciulica 4 iunie 2015 la ora 12:06

    Jocurile de gatit m-au ajutat sa devin si mai bun in bucatarie! majoritatea jocurilor de gatit mi-au oferit toate instructiunile necesare pentru a termina cu bine fiecare joc jucat.

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.