Jurnal

Bibliografie pentru viata

7 mai 2015

bibliografieDaca mi s-ar permite sa-mi pun o dorinta, si ea sa mi se-mplineasca negresit, as cere, probabil, o lista cu lecturi obligatorii pentru viata. Asta pentru ca stiu, pentru ca am invatat pe cai dureroase intre timp, ca fericirea e ceva ce se-nvata, ca dragostea e o utopie, dar pe care poti s-o traiesti dupa ce, desigur, capeti notiunile elementare, iar sanatatea e doar un rezultat al fructificarii a ceea ce ai -bagajul genetic- cu ceea ce studiile si expertii ne spun si ne-nvata sub eticheta obiceiurilor care te apara si te scapa de boli.

Asa ca eu, acum, n-as mai cere nici dragoste, nici liniste, nici fericire, nici sanatate, poate doar constelatii prietenoase pe cer care sa ma apere de neprevazutul care, uneori, (ma) mai sperie. Dar pentru ca n-am nicio garantie (unde ai, astazi, vreo garantie?…) as opta mai degraba, cu insistenta, pentru o lista de lecturi obligatorii pentru viata. Un brat de carti -sau, cel putin, de titluri intelepte- care sa ma-nvete cum sa-i inteleg mai bine pe ceilalti si cum sa ma fac, tot mai des, tot mai eficient, inteleasa. Cum sa empatizez mai usor cu suferinta celor din jurul meu, fara sa ma contaminez, pana-n profunzimea viselor, de otrava care le innegreste lor viata si sufletul. Cum sa aduc mai repede un zambet pe chipul celor pe care-i iubesc si cum sa-mi declar, mai usor si mai profund, dragostea nemarginita pe care le-o port, usoara ca un fulg, in toate bataile inimii.

In toata pasiunea mea nebuna pentru cartile in care ma-ngrop frecvent si pe care le-mprastii peste tot pe unde apuc, caut, mereu, sa-nvat ceva. Sa desprind rosturi ascunse, sa-mi insusesc morala unor lectii de care pe mine viata m-a scutit, ca sa nu mai sufar. Ca sa fiu mai bine pregatita. Ca atunci cand un eveniment similar se va ivi in calea mea, sa stiu, cu certitudine, cum sa-l gestionez.

Numai ca, uneori, simt ca-mi scapa, frecvent, ceva. Ca-n goana asta nebuna dupa detalii, dupa teorii minutioase, disecate pana la punct si virgula si exemplificate cu rezultate mai mult mai mai putin subiective, interpretate mai mult sau mai putin onest, imaginea de ansamblu se pierde in negura amanuntelor care se lipesc si se dezlipesc de la un autor la altul, de la o editie la alta, de la o revolutie teoretica la alta, care nu face altceva decat sa rastoarne si sa reaseze, in forme noi, aceleasi rosturi vechi si prafuite care nu se prea pupa cu realitatea.

Nu s-a intocmit, inca, o lista de lecturi care sa te pregateasca pentru viata, pentru ca nu s-au scris (inventat?), inca, acele carti autentice care sa te-nvete sa traiesti. In loc de asta, prin librarii gasim carti de psihologie mai mult sau mai putin aplicata, gasim biografii, gasim memorii, gasim jurnale, gasim eseuri si critici (literare!) si, pentru zilele in care ni se face acru sa mai citim atata teorie despre nimic care sa ne ajute cu adevarat, ne refugiem intr-un roman, intr-o fictiune, intr-un univers inventat, parca, pentru sufletul nostru chinuit de-ntrebari fara raspuns. Si, pret de cateva sute de pagini, pret de cateva nopti nedormite si pret de cateva tresariri de suflet ravasit, lumea pare sa fie mai buna, sau mai rea, sau, cel mai adesea, nedreapta, iar asta ne face, intr-un fel sadic si aspru, sa afirmam, printre suspine c-asa-i in viata, cu alb-gri-negru, dincolo de poleiala metaforelor roz.

Nu exista bibliografii pentru viata. Stiu asta. Ar trebui sa stiu asta. Numai ca eu, ca orice muritor razvratit ocazional, uneori, imi doresc imposibilul.

Articole pe aceeasi tema:

1 Comentariu

  • Raspunde Ana 12 mai 2015 la ora 16:51

    Intamplator… mi-am pus astfel de intrebari. Concluzia la care am ajuns? ” Fericiti cei saraci cu Duhul…!” Sunt de parere ca atunci cand esti in cautarea unor raspunsuri, esti dornic de cunoastere. Incercand sa gasesti raspunsuri la unele situatii, descoperi noi probleme care necesita un raspuns… o rezolvare… Din pacate, nu exista o Bibliografie pentru viata…

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.