Jurnal

Cu ce rămânem din filme?

2 mai 2015

greyanatomyN-am văzut prea multe filme la viaţa mea şi, într-un fel gândit şi argumentat la rece, nici nu ţin să corectez acest deficit. Însă, dintre toate cele pe care le-am devorat cândva, am reţinut esenţa. Pentru că americanii au ceva, acel ceva, un talent nativ de-a aşeza într-o anumită ordine secvenţe care să te facă să te gândeşti, măcar pentru o secundă, că ştii ce-nseamnă privirea aceea, că ai mai văzut undeva gestul acela, că te-ai văzut şi tu (şi nu doar o dată) pe fotoliul îmbrăcat în catifea din faţa şemineului unde trosnesc gânduri şi lemne, în timp ce sufletul îţi zgribuleşte sub plapumă, iar afară plouă splendid, împrăştiind furtuni în toate zările lumii…

Am trăit multe dintre scenele din filme. Iar de câteva ori am tânjit şi eu după intensitatea hollywoodiană a alergatului prin ploaie, a serenadelor târzii, a florilor împachetate cu gust şi dragoste. Dar, desigur, viaţa nu-i un film. Iar eu eşuez mereu ca regizor într-o stângăcie care-mi modelează diform toate scenele încropite în colivia minţii unde ele curg fără să se-mpiedice de găurile din asfalt, de imprevizibilul din ceilalţi, de zidurile ciuruite de timp pe care nu le-a renovat nimeni, din lipsă de fonduri şi de chef.

Dar dincolo de experienţa care nu mă face să mă-nvăţ minte (în sensul că eu continuu perseverent să visez, să construiesc în mintea mea înstelată de idei numeroase decoruri şi replici pe care le asezonez cu linii melodice dintre cele mai superbe) şi care nu mă face, nici pe departe, un regizor mai bun, eu adun mereu vibraţii şi lacrimi şi zâmbete din toate scenele care se derulează-n faţa ochilor mei. Pentru că filmele au un limbaj al lor, care, nedescifrat, nu face altceva decât să te lase indiferent şi rece. Şi, odată învăţată semnficaţia simbolurilor redate cu naturaleţe de actori iscusiţi, viaţa reală, fragmentată în bucăţi mici şi împrăştiată pe străzi, prin piaţă, prin parc, printre blocuri, nu va mai fi niciodată la fel de… indiferentă.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.