Jurnal

Dreptul la metamorfoza

16 august 2015

Exista o duzina de momente in viata in care, dupa ce ai acumulat experiente si teorii, in fata ti se asaza un scaun, o masa, o agenda si un pix pentru recapitulare, pentru alegeri, pentru decizii. Nu e niciodata usor, nu e mereu programat, nu e intotdeauna un moment placut. Dar e un punct de cotitura de unde esti fortat sa mergi mai departe, atunci cand reusesti sa deblochezi, cu trecutul, frantura aceasta numita prezent.

Adunam in suflet emotii si trairi pe care le purtam cu noi, uneori cu povara, alteori cu drag si dor, si ne amagim frecvent ca am invatat cate ceva din tot ce-am trait. Uneori, lectiile ni se ofera pe tava cu tot cu morala evidenta. Alteori, sensul lor ni se explica tarziu, mult mai tarziu, prea tarziu, cand deja faptele s-au consumat, flacara s-a stins, viata a mers mai departe, aici sau peste granita orasului, a tarii, a sufletului tau, a sufletului lui, a sufletelor altora…

Mi-e din ce in ce mai clar ca nu exista o singura, unica metamorfoza a omului. Nu exista un singur punct de cotitura dincolo de care viata e mai buna sau mai putin buna. Nu exista doar aici si acolo, ci exista si un dincolo, intr-o alta, necunoscuta directie. Nu suntem viermi mereu, asa cum nu mai suntem niciodata acelasi fluture care a iesit prima data din cocon, decis sa cucereasca lumea prin curcubeu-i splendid cu care l-a inzestrat, modest, natura. Pentru ca, ulterior, ni se coloreaza aripile la fel de des precum rasare soarele. Uneori, culorile se schimba, alteori se accentueaza. Dar mereu, ceva se mai coloreaza aici, se mai evidentiaza acolo, se nuanteaza pe alocuri sau… se schimba, in tonuri mai spectaculoase si mai splendide decat ne-am fi putut imagina vreodata.

Un pictor iscusit imi coloreaza, de cateva zile, toate drumurile. Ma impiedic de pensulele lui, ma murdaresc pe ganduri ferme si, uneori, incerc sa ma spal de nuantele care nu-mi plac, dar cu care sunt fortata sa umblu prin lume o perioada, caci vopseaua e buna si… nu se ia la spalat, nici macar cu cei mai eficienti detergenti. Dar stiu ca, la final, cand voi face bilantul noilor mele revelatii, un tablou spectaculos se va dezveli, o serie de concluzii inradacinate adanc isi vor cere dreptul la viata, iar, dupa ele, viata vazuta prin ochii mei nu va mai fi niciodata la fel.

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.