Advertoriale Jurnal

Locuri de muncă

31 ianuarie 2017

Mă gândeam zilele trecute că nu mai e mult până când voi face și eu parte din categoria oamenilor care au locuri de muncă. Și după ce m-am trezit din revelația trecerii atât de rapide a timpului, atenția mea s-a îndreptat, previzibil, asupra unor aspecte pe care orice adult responsabil nu le poate ignora: căutarea unor joburi, pregătirea unor interviuri și speranța unei angajări.

Cunosc multă lume care, sătulă de condițiile unui sistem sau altul, a optat pentru locuri de muncă în străinătate. Majoritatea motivelor nominalizate erau cele financiare, însă nu m-a surprins să aud că, pe lângă salariul motivant, în balanța care a determinat decizia plecării au cântărit greu respectul angajatorului față de angajat și condițiile moderne de lucru. Iar eu n-am putut să combat argumentele lor, chiar dacă știu că, pe alocuri, și în țara noastră se încearcă update-uri tehnologice care să ne facă munca zilnică mai ușoară și mai eficientă. Și-atunci am scos din mâneca argumentului dorului de casă, care atârnă de multe ori mult mai greu decât banii, respectul, condițiile…

Dar la polul opus, cunosc și oameni cărora nu le lipsește nici naționalismul, dar nici curajul de-a pleca de-acasă în alte orașe, de multe ori la distanțe considerabile față de casă. Spre exemplu, am prieteni care și-au tot schimbat domiciliul dintr-un colț al țării în altul, până când au decis că le-ar fi mai bine dacă se orientează către locuri de muncă în Cluj. Și, după o vreme, feedback-ul pe care l-am primit de la ei a fost unul pozitiv, nu doar pentru că le place ceea ce fac, ci și pentru că orașul le-a oferit perspective pe care nu le-au regăsit în alte părți.

Însă cei mai încântați oameni care au decis să-și ia viitorul în propriile mâini și să-l construiască undeva, dincolo de granița orașului natal, sunt cei care au ales locuri de muncă în București. Pe lângă argumentul capitalei, și-al aglomerației care are, totuși, farmecul ei, citesc printre rânduri entuziasmul oamenilor care se simt într-adevăr fericiți făcând ce le place, într-un oraș care le oferă posibilități pe măsura ideilor, și-a calificărilor, și-a dorinței lor de a se autodepăși.

Oricum, indiferent de orașul sau de țara în care fiecare dintre noi alege să profeseze, important e să ne placă ceea ce facem, să ne trezim fericiți că mergem la serviciu și să nu mai simțim apăsarea dimineților de luni și bucuria rigidă a zilelor de vineri, pentru că ne-am săturat și vrem permanent să mergem acasă și să fie weekend. Iar pentru asta uneori e să încercăm mai multe joburi, mai multe orașe, mai multe locuri de muncă, până când o să ne găsim colțul nostru în care să putem profesa fericiți, nestresați, motivați, bine plătiți…

Foto: https://pointofsale.com

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.