Jurnal

Spații, fotografii, percepții

13 februarie 2017

Sunt într-o etapă a vieții mele în care îmbrățișez strâns deviza ”if travelling was free, you’d never see me again”. Însă micul-mare disconfort când vine vorba de plimbări lungi și călătorii mult așteptate este reprezentat de momentul umplerii valizei, care, oricât ar fi de mare, nu e niciodată suficient de încăpătoare pentru toate lucrurile care ”îți trebuie”. Iar dacă la început mi-a fost greu să aleg ce să iau și ce nu, între timp experiența m-a învățat două lucruri: care sunt piesele cu adevărat esențiale într-o excursie, dar, mai ales, m-a învățat cum să ”supraviețuiesc” cu un minimum de obiecte îndesate într-un spațiu cu limite precise și nu foarte generoase, fie că vorbim despre haine, cosmetice sau alte nebunii, desigur, care ne trebuie.

Cosmopolis

Totuși, în ciuda faptului că am înțeles că pot trăi și fără multe dintre mărunțișurile pe care le depozitez (și le folosesc!) cu succes în camera mea, nu pot să nu recunosc că îmi doresc, la casa mea, un spațiu pe măsura tuturor achizițiilor mele. În visele mele, dressingul cuprinde suficiente rafturi cât să încapă în el și pantofii mei încă necumpărați, dormitorul are cel puțin o fereastră îndreptată către stele, iar bucătăria e destul de spațioasă încât să găzduiască nu doar oaspeți de suflet, ci și toate electrocasnicele care m-ar putea aduce mai aproape de statutul de bucătar iscusit (aici vă dau voie să râdeți – ha, ha!).

Fotograf interioare

Numai că eu nu m-am priceput niciodată la proiectarea dimensiunilor în viața reală. Pentru mine 1000 mp sunt doar o valoare înscrisă pe o hârtie, cărora nu le-am putut niciodată asocia o imagine cu care să-mi fac o idee, ca să văd cam cât ar veni. Așa că, atunci când vine vorba despre proprietăți, despre terenuri, despre case și apartamente, eu sunt exact ca un preșcolar care nu cunoaște decât vag alfabetul și, prin urmare, nu fac altceva decât să mă uit… la poze. Nu știu câți oameni procedează ca mine, dar eu am înțeles, cercetând superficial piața imobiliară, că nu-s foarte mulți, motiv pentru care majoritatea pozelor care însoțesc anunțurile de vânzare sunt realizate în general de proprietari, cu telefonul, și sunt asemănătoare celor pe care le facem fiecare dintre noi, adică frumoase, într-un fel, dar care nu fac altceva decât să reflecte realitatea într-un mod subiectiv, în funcție de percepțiile, stările, obișnuințele celui care apasă pe buton.

Fotograf apartamente

Din acest motiv, am experimentat suficiente dezamăgiri, bazate pe simplul motiv că, în realitate, peisajul seamănă cu ce-am văzut eu, dar nu prea… răsare. Și m-am întrebat mereu de ce proprietarii nu aleg să angajeze un fotograf case care, într-un mod profesionist, imparțial și dedicat, ar reuși să surprindă întocmai punctele esențiale ale unei case, și, astfel, să reducă substanțial dezamăgirile celor care își formează prima impresie bazându-se pe ceea ce văd. Ar scuti deopotrivă niște timp (al lor și-al potențialilor clienți decepționați care au venit, au văzut și nu prea au… rezonat) și niște dezamăgiri (pentru că n-au găsit, încă, un client pentru oferta lor).

În ultima perioadă, observ din ce în ce mai des că oamenii tind către lucruri realizate profesionist, oricare ar fi domeniul de activitate. Și, în consecință, cei care livrează un produs sunt nevoiți să își ridice standardele și să investească mai mult în munca lor, pentru a oferi clienților rezultate de calitate și pentru a-i determina să se întoarcă sau să-i recomande și altora. Iar dacă ne amintim că trăim în secolul vitezei, când oamenii dispun de puțin timp – uneori, chiar prea puțin…-, iar cea mai sigură metodă de a le capta atenția este imaginea, atunci de ce n-am investi în fotografii de calitate? De ce n-am angaja noi sau de ce n-ar angaja agențiile un fotograf imobiliare care să redea imagini într-atât de fidele încât orice potențial client să-și poată face o idee cât mai aproape de realitate?

Eu cred că e necesar, indiferent dacă alegi să vinzi pe cont propriu sau prin intermediul agențiilor. Am văzut că fotografia ca artă a devenit o necesitate în mai multe domenii. La o prezentare, în cadrul unui congres, cineva a vorbit despre fotografia medicală și despre importanța ei. Recunosc, pe la începutul prelegerii, mi-a trecut fulgerător prin minte gândul că, deh, e doar un moft, însă când speakerul a exemplificat folosind câteva imagini intraoperatorii care ne-au impresionat pe toți cei prezenți nu doar pentru claritate, ci și pentru emoția surprinsă cu măiestrie, am înțeles că nu-i degeaba. Și că ar fi bine dacă am apela mai des, mai ales că avem toate resursele necesare pentru a le realiza mai des și mai bine. Și, totodată, avem și specialiști pasionați, dedicați, pregătiți în domeniu.

Considerați că e necesară fotografia în imobiliare? Sau că, dimpotrivă, nu merită investiția, pentru că, oricum, nu cumpără nimeni proprietăți până nu le vede? Răspunsul meu e da, pentru că m-ar scuti de timpul petrecut în explorări în care vreau să văd cu ochii mei, pentru că nu m-am lămurit din poze

Foto: http://www.2eyes.ro/

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns