Jurnal

Răutatea e un stil de viață

13 martie 2017

După îndelungi încercări de-a înțelege și de-a justifica răutățile celorlalți, am ajuns la concluzia că răutatea e un stil de viață, secundară unei alegeri pe care mulți o fac probabil inconștient. Totuși, am întâlnit și cazuri în care oamenii aleg să fie răi, în loc să fie altceva (productivi, spre exemplu), iar această decizie survine în urma unui raționament foarte bine realizat. Sau, cel puțin, mult mai gândit decât v-ați (și ne-am) aștepta cu toții.

Mi-am adus, de-a lungul vremii, tot soiul de argumente prin care să justific, în proprii ochi, manifestările răutăcioase ale celorlalți. ”Are un necaz în familie, de aia m-a repezit în ușă, pentru că n-avea chef”, ”poate s-a certat cu consoarta, de aia nu mi-a dat dreptul la replică”, ”stă prost cu banii, de aia îi atacă pe cei care merg la mall”, ”nu-i ajunge timpul, de aia se miră, pe unde apucă, de felul în care par să le fac pe toate”. Dar într-o zi am decis că scuzele mele nu mai sunt de ajuns. Că toleranța pe care o manifest eu nu e suficientă pentru a opri bârfele și tentativele unora de-a mă sabota.

Așa că într-o zi am decis, abrupt, să nu mai înțeleg. Să nu mai compătimesc. Să nu-mi mai plec colțul inimii la strigătul de ajutor pe care-l maschează, de multe ori, o mușcătură neașteptată. Pentru că, în urma lor, nu rămân decât eu, păgubită de două ori, o dată pentru că-nțeleg (ce păcat!), și-o dată pentru că sunt nevoită să-mi pansez, cu delicatețe, toate urmele ascuțite ale cuvintelor aruncate, cu sânge rece, în carnea mea vie de-atâtea osteneli, de-atâtea vise…

Dar n-am reușit multă vreme. După un timp, am reînceput să înțeleg și să caut iar scuze unor oameni care n-ar fi meritat nici măcar un salut. Și-abia apoi, într-o noapte ploioasă, am înțeles cu adevărat semnificația dincolo de citatul acesta, spicuit și like-uit pe facebook cândva, într-un tramvai aglomerat: ”Un om inteligent nu va fi niciodată rău. Răutatea se naște din prostie, inferioritate și frustrare.” Pentru că e un cerc vicios. Odată ce-ai dobândit exercițiul cunoașterii unui orizont lărgit și vast, care abundă în situații de-o diversitate copleșitoare, instinctiv începi să înțelegi. Și n-o să mai poți fi niciodată la fel, chiar dacă te revolți și, în numele dreptății, îți promiți să n-ai să mai accepți, n-ai să mai înțelegi, n-ai să mai tolerezi… răutatea.

Pentru ziua de astăzi, un gând: să căutați, în orice-ați face, să fiți inteligenți. Și să faceți numai bine. 🙂

Sursa: pinterest.com

Articole pe aceeasi tema:

1 Comentariu

  • Raspunde Bianca Ionel 18 martie 2017 la ora 19:57

    Se spune că nu există oameni răi, ci doar oameni aflați în stări emoționale diferite de ale noastre. Din cauza acelor stări acționează și reacționează încât ne fac să îi catalogăm drept răi. Și da, starea lor ajunsă în stadiu cronic se transformă în stil de viață.

  • Lasa un raspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.