Scrisoare

Când prea multă înțelegere din partea celorlalți te transformă într-o victimă

28 noiembrie 2017

înțelegere, victimizareDacă există un verb sub care să-mi așez existența, acela e ”a înțelege” pentru că, de când mă știu, tot ce-am inițiat și învățat a fost cu scopul de a-i înțelege pe ceilalți și de a-mi modela reacțiile în așa fel încât să nu distrug corola de minuni și zâmbete a nimănui. Însă, de multe ori, tot ce-am inițiat din înțelegere și compasiune s-a întors împotriva mea și, recunosc, de vreo câteva ori am și strigat, cu revoltă, că eu nu mai pot și nu mai vreau să mai înțeleg

Dar mi-a trecut repede, pentru că odată ce mai citești și mai vezi cum merg lucrurile în viața asta, tendința e să manifești compasiune față de celălalt. Să-i întinzi o mână atunci când îi e greu. Și, apoi, să te bucuri pentru ascensiunea lui, pentru reașezarea pe banda care duce către zile cu soare. E și ăsta tot un fel de exercițiu de recunoștință pentru ceea ce ai tu, și, în consecință, vrei să dai ceva înapoi universului pentru că și ție, cândva, ți s-a dat.

Dar, din ce-am constatat eu, nu întotdeauna un deget întins e perceput ca o soluție temporară care-ți vine în ajutor. De multe ori, oamenii cărora le arăți un strop de bunăvoință se grăbesc să-ți ia toată mâna și, dacă au ocazia, sub umbrela necazului care a dat peste ei, să-ți și bată obrazul (cu tot cu public de față, eventual) că ar trebui să le arăți un pic de înțelegere, nu să-i judeci și să-i lași de unii singuri, așa cum fac cei care, sadic și pe ascuns, se bucură din plin de ceea ce li s-a întâmplat rău și neprevăzut. Pentru că, în toată povestea, ei sunt victimele, nu tu, cel care nu știi cum e și n-ai trecut prin așa ceva… (Eventual completat cu un ipocrit ”și sper nici să nu ți se întâmple vreodată”.)

Eu am învățat, însă, că orice ajutor e bine venit și că, la primele semne de sabotaj și victimizare, cel mai înțelept e să te retragi. Să-ți iei suportul moral și porția de înțelegere și să fugi cu ele în lumea ta, acolo unde nu-ți pretinde nimeni program full-time pentru intenții senine, voluntare, unilaterale, a căror existență plutește în negare. Mai devreme sau mai târziu, se va face dreptate. Sau se va trece în CV statutul de victimă profesionistă, cu o vastă experiență în domeniu.

Foto: steemit.com

Articole pe aceeasi tema:

Niciun comentariu

Lasa un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.